Necategorizat / Postat pe

Implicațiile dogmei Sfintei Treimi – absolut dramatice

 

Implicațiile dogmei Sfintei Treimi sunt majore în învățătura creștină. Dogma Sfintei Treimi a suscitat, așa cum am văzut, multe controverse și a fost nevoie de multă energie pentru apărarea ei. Dar am observat în partea întâi și în partea a doua că totuși această doctrină are o bază biblică solidă dar și una rațional-coerentă. Întrebarea pe care aș vrea să ne-o punem în această ultimă parte este aceasta. „Care sunt implicațiile acestei doctrine și de ce ea este esențială Creștinismului?

Învățătura despre Sfânta Treime afectează toate celelalte învățături. Concepția despre Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt influențează modul în care înțelegem doctrinele: mântuirii, a dreptății divine, a sfințirii, a Bisericii etc. Atât este de central Dumnezeu în teologia creștină. Orice dogmă este influențată în mod radical de modul în care este perceput Dumnezeu.

Implicațiile dogmei Sfintei Treimi în doctrina ispășirii

Spre exemplu să luăm învățătura despre ispășire. În mod evident această învățătură este absolut crucială evangheliei și creștinismului biblic. Isus Hristos este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre, spune Scriptura. El a purtat condamnarea noastră asupra Sa și a ispășit-o în locul nostru pe cruce. Dar dacă Isus nu este de aceeași esență cu Dumnezeu, atunci valoarea jertfei lui Hristos este diminuată. Cu siguranță ea nu este la fel de înaltă ca atunci când ai înțelege că El este de aceeași esență cu Dumnezeu Tatăl.

Negarea Sfintei Treimi anulează ispășirea

Lucrurile, însă, se complică și mai tare. Păcatul nostru merită o pedeapsă eternă, iadul. Aceasta este o pedeapsă pe măsura vinei noastre înaintea unui Dumnezeu de o valoare infinită. Ei bine, atunci doar o jertfă de o valoare tot infinită poate ispăși pe deplin vina noastră. Doar Unul deopotrivă cu Dumnezeu poate curăța în mod real vina noastră dumnezeiesc de mare. Deci, dacă Isus nu este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, El n-a realizat nicio ispășire. În plus, noi ne aflăm încă în păcatele noastre. Aceasta este o problemă extrem de serioasă.

Negarea Sfintei Treimi neagă existența Dumnezeului înfățișat de Biblie

Dacă menținem faptul că un Isus neetern ar fi plătit cu adevărat întreaga noastră vină înaintea Tatălui, atunci singura consecință logică ar fi și mai teribilă. Ar fi aceea că nici Tatăl nu este etern și infinit în vrednicia Sa. Un Dumnezeu infinit și etern n-ar fi satisfăcut niciodată doar cu o plată parțială pentru păcate. Și dacă așa stau lucrurile înseamnă că nici Fiul și nici Tatăl nu sunt pe deplin Dumnezeu. Iar noi ne închinăm unei fapturi și nu Creatorului. Cât de gravă este această eroare teologică este greu de exprimat în cuvinte.

Fără Sfânta Treime nu există evanghelie, nici Creștinism

Așadar, doctrina Sfintei Treimi este substratul evangheliei și fără ea nu există evanghelie iar păcătoșii n-au nicio veste bună. Cu toate acestea Tatăl L-a trimis pe Fiul ca să realizeze răscumpărarea pe care Duhul o aplică păcătoșilor. Aceasta este vestea bună a salvării Dumnezeul Triunic. Nu avem timp să intrăm în și mai multe detalii referitoare la modul în care doctrina Sfintei Treimi interacționează cu celelalte doctrine biblice. Dar adevărul de necontestat este că fără doctrina Sfintei Treimi nu ar mai exista Creștinism.

Implicațiile dogmei Sfintei Treimi: duioșia fără margini a lui Dumnezeu

Dar, deși când vorbim despre Trinitate avem de-a face cu o chestiune esențială, există și o latură intimă și duioasă în această doctrină. În calitate de credincioși, noi suntem locuiți de Duhul lui Dumnezeu. Și prin lucrarea duioasă a Duhului și în baza lucrării mijlocitoare a Fiului noi ne adresăm Tatălui nostru cel ceresc. Viața de rugăciune este trinitariană, ca de altfel întreaga viață creștină. Dumnezeu Tatăl este Abba, adică Tăticul nostru iubit. Duhul este Cel ce ne inundă ființa și ne face să-L lăudăm și să-L adorăm pe Fiul cu toată ființa noastră. Și astfel îl cinstim pe Tatăl.

Doctrina Sfintei Treimi este importantă fiindcă Dumnezeu este important. Noi trăim pentru a-I da slavă lui Dumnezeu. Iar a cunoaște mai mult despre cum este Dumnezeu reprezintă un mod prin care Îl onorăm pe Dumnezeu.[1]  Deși Sfânta Treime este pe alocuri dificil de înțeles, în afara existenței, lucrării și acceptării Acesteia noi nu putem fi salvați. Salvarea noastră depinde în totalitate de Sfânta Treime. Și Îi suntem mulțumitori pentru aceasta!

[1] https://www.desiringgod.org/articles/what-is-the-doctrine-of-the-trinity

Pastor, Ștefan Cornu

Implicațiile dogmei Sfintei Treimi - absolut dramatice

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.