Ce este evanghelia și de ce are o relevanță infinită?

Ce este evanghelia

Evanghelia este un termen religios puțin cunoscut de majoritatea dintre noi. El înseamnă „veste bună” și se referă la veste despre viața, moartea și învierea lui Isus Hristos. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său în lume ca să plătească pentru vina păcatelor noastre, arătându-ne prin aceasta Cine este El de fapt.

Miezul problemei

Noi toți am păcătuit împotriva lui Dumnezeu dezonorându-L și trăind în răzvrătire față de El: față de El, singurul pur, singurul fără răutate, singurul atotputernic, singurul de temut, singurul Creator, singurul vrednic de toată cinstea noastră. Realitatea francă pe care Biblia ne-o dezvăluie este că niciunul dintre noi nu-L iubim pe Dumnezeu, nu-L ascultăm, nu-L credem, nu ne temem de El și nu facem din El centrul vieților noastre (Romani 3:9-20). Acest fapt arată cu claritate ceva deosebit de grav cu privire la noi: că avem o repulsie față de Cine este de fapt Dumnezeu. Din acest motiv merităm cu desăvârșire pedeapsa Sa. Și partea teribilă este că Dumnezeu nu se joacă cu reputația Sa și cu gloria Sa pe care noi le-am călcat în picioare.

Suntem într-o mare înfundătură!

Problema noastră însă, este că nu avem niciun merit înaintea lui Dumnezeu și deci nu ne putem rezolva singuri problema păcatelor noastre (Galateni 2:16). Suntem într-o groapă atât de adâncă încât nu putem ieși de acolo. Iadul este destinul scris pe frunțile fiecăruia dintre noi. Dar aici intervine evanghelia, vestea cea mai bună din lume. Moartea lui Isus Hristos ne izbăvește de condamnarea eternă. El a luat asupra Sa iadul și moartea noastră și le-a distrus pentru totdeauna. Nu…. altcumva nu se putea. Dar El a murit pentru păcătoși, a ispășit vina acestora și a înviat a treia zi din morți. 

De ce a făcut Dumnezeu pentru noi acest lucru este inexplicabil! De ce și-a iubit poporul așa de mult este de neînțeles! Însă în uimirea aceasta pricepem de fapt cine este El cu adevărat. Pricepem bogățiile harului Său și înălțimea fără de margini a ființei Sale. Pricepem gloria Sa! De aceea exclamăm fără rețineri și fără rușine: nu este nimeni ca Dumnezeu, nu este nimeni vrednic ca El (Apocalipsa 5:13).

Ce faci tu cu toate acestea?

Dar ce ar trebui să faci tu în fața acestei vești despre Hristos, în fața acestei știri extraordinare? Păi ce altceva putem face cu o știre reală, decât să o credem. Mai ales că este una teribil de bună. Biblia ne îndeamnă în repetate rânduri să credem în evanghelie pentru a intra sub ploaia ei salvatoare. Iată cuvintele Mântuitorului: „S-a împlinit vremea! S-a apropiat Împărăţia lui Dumnezeu! Pocăiţi-vă şi credeţi în Evanghelie!” (Marcu 1:15). Dar a doua cerință în fața veștii bune a mântuirii este pocăința. Trebuie să ne pocăim, adică să lăsăm ca vestea aceasta reală să ne transfome modul de a gândi și de a trăi. De acum înainte îți vei vedea viața și îți vei trăi viața în lumina lui Hristos. Tot ce este păcătos și murdar trebuie considerat ca atare și apoi îndepărtat.

Dacă însă alegi să nu crezi această veste minunată, suntem datori să te avertizăm foarte serios. Biblia ne spune că destinul tău etern va fi condamnarea și mânia lui Dumnezeu. Și aceasta pentru că în afara veștii bune nu există decât vestea condamnării. Și „grozav lucru este să cazi în mâinile Dumnezeului celui Viu!” (Evrei 10:31). Acceptă realitatea bunătății Sale, nu fi încăpățânat și vei primi viață eternă. Dumnezeu să te ajute! 

Dacă ești interesat să citești mai multe despre evanghelie poți accesa și: Evanghelia (partea 1); Evanghelia (partea 2)Evanghelia (partea 3); Evanghelia este mila.

Pastor, Stefan Cornu

credinta pocainta evanghelie credinta pocainta evanghelie credinta pocainta evanghelie credinta pocainta evanghelie credinta pocainta evanghelie