Doctrinele Scripturii / Postat pe

Teologia biblică

Teologia biblică este ramura teologiei care se ocupă cu înțelegerea mesajului biblic în contextul Bibliei

Așa cum ne-am referit data trecută, teologia este o disciplină ce conține mai multe subcategorii. Una dintre acestea este teologia biblică. Ce este teologia biblică și de ce este ea importantă?

Teologia biblică este ramura teologiei care se ocupă cu înțelegerea mesajului biblic în contextul Bibliei. Așadar, sistemul de referință al teologiei biblice nu este lumea contemporană cu întrebările noastre despre Dumnezeu, credință, viață după moarte, etc. ci însăși Biblia, cu dilemele, întrebările și răspunsurile pe care autorii biblici le-au considerat importante și le-au găsit un răspuns. Teologia biblică, așadar, se focalizează în primul rând pe „ce a însemnat textul biblic atunci și acolo” (în timpurile biblice) și nu pe „ce înseamnă el aici și acum” (în vremea modernă). Asta nu înseamnă că teologia biblică este irelevantă pentru lumea contemporană. Dimpotrivă, dacă nu înțelegem mesajul Bibliei în contextul Bibliei nu-l vom înțelege corect și dacă nu-l vom înțelege corect nu-l vom aplica corect. De aceea înțelegerea teologiei biblice este absolut esențială în orice cercetare a teologiei creștine.

Există mai multe abordări ale teologiei biblice, toate având punctele ei forte și punctele ei slabe. Una dintre abordări este abordarea tematică, în care se iau anumite teme biblice și se urmărește dezvoltarea lor în întreaga Scriptură. Dar chiar și aici selecția acestor teme nu se face aleatoriu, ci va ține cont de importanța lor în Scripturi și de firul narativ al Bibliei. Astfel tema salvării va fi cu siguranță mai proeminentă decât tema îngerilor întrucât Scriptura însăși vorbește mult mai mult despre mântuire decât despre îngeri și mai mult, aceasta se află în centrul firului narativ al Scripturii. Deci, în această abordare se va urmări de la Geneza până la Apocalipsa cum tema salvării a fost prezentată și cum s-a dezvoltat ea până în perioada Noului Testament și eventual cum alte teme biblice interacționează cu ea. Partea pozitivă a acestei întreprinderi este că pornește de la presupoziția corectă că întreaga Biblie formează un întreg și are o coerență logică și tematică care poate fi urmărită și sistematizată. Un posibil pericol îl constă trecerea superficială asupra temei studiate prin anumită cărți ale Bibliei fără o bună ancorare în contextul specific acelei cărți și fără a lua suficient în considerare firul narativ al întregii Scripturi.

O altă abordare a teologiei biblice este studierea teologiei unor cărți biblice particulare. Așa putem vorbi despre teologia cărții Isaia, Ieremia, Romani etc. Aspectul foarte pozitiv al acestei abordări este că ia în serios fiecare autor biblic și caută să vadă ce subiecte i-au interesat pe aceștia și cum le-au gândit ei. Această abordare necesită o practică exegetică riguroasă și este mai puțin subiectivă decât precedenta. Minusul ei însă ar putea surveni din izolarea teologiei respectivelor cărți biblice de restul canonului Scripturii și din posibila reticență de a forma o învățătură unitară a Bibliei bazată pe toate cărțile biblice.

Cele două abordări nu sunt însă în opoziție. De fapt sunt și trebuie să fie complementare. Cea mai sănătoasă abordare a teologiei biblice constă într-o armonie a celor două. Da, dăm atenție sporită fiecăruia dintre autorii biblici, încercând să cristalizăm învățătura fiecăruia în parte, dar odată ce facem asta nu ne este teamă să punem împreună ce au spus toți aceștia. Evident, ținem cont de modul în care fiecare autor biblic l-a influențat pe altul, dar în același timp considerăm că biblia are un numitor comun. Așa ajungem să discutăm despre teologia Vechiului Testament și despre teologia Noului Testament și nu în ultimul rând despre teologia întregii Biblii. Vedem așadar cât de relevantă ajunge să fie teologia biblică – fără temelia ei nu am putea răspunde la întrebări extrem de importante și presante la care teologia sistematică răspunde: „Cum pot fi mântuit?” sau „Cum pot trăi alături de vecinul meu sâcâitor?” etc. Dacă vrem să-L cunoaștem pe Dumnezeu trebuie să cunoaștem înainte teologie biblică.

Un ultim aspect care merită amintit este că teologii biblici s-au luptat de-a lungul timpului cu o întrebare foarte importantă: „Care este tema care unifică întreaga Biblie?” Este adevărat, mulți au renunțat în ultima vreme la căutarea unui asemenea răspuns deoarece au considerat că multitudinea de teme și informații face ca această încercare să fie imposibilă, dar cu toate acestea cred că nu trebuie să renunțăm la acest scop. În realitate fiecare om care citește Biblia, conștient sau inconștient, creează un numitor comun din învățăturile ei și subliniază ceva mai mult decât altceva. Întrebarea foarte bună la care teologia biblică poate răspunde este: care este cu adevărat acea temă. Nu este nici momentul și nici cadrul să răspundem acum la această întrebare dar putem afirma că numai teologia biblică asigură uneltele necesare unui astfel de răspuns.

 

Stefan Cornu

https://www.crossway.org/articles/3-ways-to-define-biblical-theology/

https://www.crossway.org/articles/10-things-you-should-know-about-biblical-theology/

Teologia biblică

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.