Teologia biblica: ce o face extrem de importantă?
Teologia biblica
Așa cum ne-am referit data trecută, teologia este o disciplină ce conține mai multe subcategorii (vezi aici pentru a afla ce este teologia). Una dintre acestea este teologia biblică. Ce este teologia biblica și de ce este ea importantă?
Ce este teologia biblică?
Teologia biblica este ramura teologiei care se ocupă cu înțelegerea mesajului biblic în contextul Bibliei. Așadar, sistemul de referință al teologiei biblice nu este lumea contemporană. Întrebările noastre despre Dumnezeu, societate, credință, etc. nu pot fi aduse în discuție. Sistemul de referință este Biblia însăși. Dilemele, întrebările și răspunsurile pe care autorii biblici le-au avut sunt singurele care contează. Teologia biblica, așadar, se focalizează în primul rând pe „ce a însemnat textul biblic atunci și acolo” (în timpurile biblice). Nu pe „ce reprezintă el aici și acum” (în vremea modernă). Asta nu înseamnă că teologia biblica este irelevantă pentru lumea contemporană. Dimpotrivă, dacă nu înțelegem mesajul Bibliei în contextul Bibliei, nu-l vom înțelege corect. Dacă nu-l vom înțelege corect, nu-l vo m aplica corect. De aceea teologia biblica este absolut esențială în orice cercetare a teologiei creștine.
Abordări ale teologiei biblice
Există mai multe abordări ale teologiei biblice, toate având puncte forte și puncte slabe.
Abordarea tematică
Una dintre abordări este cea tematică. Se iau anumite teme biblice și se urmărește dezvoltarea lor în întreaga Scriptură. Dar chiar și aici selecția acestor teme nu se face aleatoriu. Ea va ține cont de importanța lor în Scripturi și de firul narativ al Bibliei. Astfel tema salvării va fi cu siguranță mai proeminentă decât tema îngerilor. De ce? Pentru că Scriptura însăși vorbește mult mai mult despre mântuire decât despre îngeri. Mai mult, mântuirea se află în centrul firului narativ al Scripturii. Deci, în această abordare se va urmări de la Geneza până la Apocalipsa cum tema salvării este prezentată. Apoi, cum s-a dezvoltat ea până în perioada Noului Testament și eventual cum alte teme biblice interacționează cu ea.
Partea pozitivă a acestei întreprinderi este că pornește de la presupoziția corectă că întreaga Biblie formează un întreg. Astfel, ea are o coerență logică și tematică care poate fi urmărită și sistematizată. Un posibil pericol îl constă trecerea superficială prin anumită cărți ale Bibliei asupra temei studiate. Fără a ancora bine textul în contextul specific fiecărei cărți biblice și fără a lua suficient în considerare firul narativ al întregii Scripturi pot apărea erori serioase de interpretare.
Abordarea expozitivă
O altă abordare a teologiei biblice este studierea teologiei unor cărți biblice particulare. Așa putem vorbi despre teologia cărții Isaia, Ieremia, Romani etc. Aspectul foarte pozitiv aici este că ia în serios fiecare autor biblic. Caută să vadă ce subiecte i-au interesat pe aceștia și cum le-au gândit ei. Această abordare necesită o practică exegetică riguroasă și este mai puțin subiectivă decât precedenta. Riscul ei însă ar putea surveni din izolarea teologiei respectivelor cărți biblice de restul canonului Scripturii. Un alt risc ar fi posibila reticență de a forma o învățătură unitară a întregii Biblii.
O abordare complementară
Cele două abordări nu sunt însă în opoziție. De fapt ar trebui să fie complementare. Cea mai sănătoasă abordare a teologiei biblice constă într-o armonie a celor două. Da, dăm atenție sporită fiecăruia dintre autorii biblici, încercând să cristalizăm învățătura fiecăruia în parte. Însă, odată ce facem asta nu ne este teamă să punem împreună ce au spus toți aceștia. Biblia are un numitor comun. Așa ajungem să discutăm despre teologia Vechiului Testament și despre teologia Noului Testament. Nu în ultimul rând ajungem să discutăm despre teologia întregii Biblii. Vedem așadar cât de relevantă ajunge să fie teologia biblica. Fără temelia ei nu am putea răspunde la întrebări actuale extrem de importante și presante. La acestea răspunde teologia sistematică și printre ele s-ar număra: „Cum pot fi mântuit?” sau „Cum pot trăi alături de vecinul meu sâcâitor?” etc. Dacă vrem să-L cunoaștem pe Dumnezeu trebuie să cunoaștem înainte teologie biblică.
Tema care unifică Biblia?
Un ultim aspect merită amintit. De-a lungul timpului, teologii biblici s-au luptat cu o întrebare foarte importantă: „Care este tema care unifică întreaga Biblie?” Este adevărat, mulți au renunțat în ultima vreme la căutarea unui asemenea răspuns. Au considerat că multitudinea de teme și informații face ca această încercare să fie imposibilă. Cu toate acestea nu ar trebui să renunțăm la acest scop. În realitate fiecare om care citește Biblia, conștient sau inconștient, creează un numitor comun din învățăturile ei și subliniază ceva, mai mult decât altceva. Întrebarea foarte bună la care teologia biblica poate răspunde este: care este cu adevărat acea temă. Din nefericire nu este nici momentul și nici cadrul să răspundem acum la această întrebare. Ce putem afirma însă, este că numai teologia biblica asigură uneltele necesare unui astfel de răspuns.
Stefan Cornu
https://www.crossway.org/articles/3-ways-to-define-biblical-theology/
https://www.crossway.org/articles/10-things-you-should-know-about-biblical-theology/