Necategorizat / Postat pe

Unde s-a născut Isus – importanța discuției!

Unde s-a născut Isus? Discuția aceasta este importantă în fundamentarea naturii istorice a Creștinismului. Isus s-a născut, într-un mod real, într-un loc real. De fapt nu putem citi relatarea evanghelistului Luca (și nici a lui Matei) și să tragem concluzia că ar fi vorba despre vreo închipuire mitologică.[1] El așază narațiunea nașterii lui Mesia în contextul evenimentelor istorice ale vremii (vezi Luca 1:1-2). Dar unde s-a născut Isus? În Betleem, da, dar mai exact unde?

Într-o casă obișnuită, țărănească? Unde s-a născut Isus? 

Iosif cu Maria vin din Galileea în Betleem pentru înscrierea la recensământ (Luca 1:1). De ce vin tocmai în Betleem? Fiindcă acela era locul natal al lui Iosif. Și fiecare om trebuia să se înscrie la recensământ în cetatea lui de baștină (Luca 2:3). În acest fel profețiile antice care afirmau că Mesia urma să se nască în Betleem s-au împlinit (Mica 5:2).

Și apelează pentru cazare, așa cum era obiceiul în acea vreme, la vreo rudă sau la vreun soi de han local. Ambele variante sunt posibile. Știm că astfel de hanuri existau pe vremea aceea, așa cum găsim de exemplu în pilda samariteanului milostiv (Luca 10:34).

Totuși, în acest text vorbim despre un alt cuvânt întrebuințat, „loc de poposire,” lucru pentru care este sugerată ipoteza că cei doi logodnici ar fi căutat cazare la rude, într-o casă țărănească obișnuită. Locul destinat vizitatorilor era posibil pe acoperiș – care era plat și locuibil potrivit arhitecturii vremii (vezi 2 Împărați 4:10). În acel moment însă acest loc era ocupat probabil de alți vizitatori veniți la recensământ.[2] Și, fiindcă pentru Iosif și Maria nu mai existau locuri libere, ei ar fi fost cazați în acea parte a casei unde trăiau animalele. Arheologii și istoricii ne spun că într-o casă tipic palestiniană a secolului I animalele nu locuiau într-o clădire separată, ci în aceeași cameră. Animalele se aflau undeva jos, iar familia undeva la un fel de mezanin sau pe o platformă ușor mai ridicată.[3]

Cu siguranță nașterea lui Isus are loc într-un soi de loc destinat animalelor, lucru care ne este sugerat de faptul că, după naștere, Isus este pus într-o iesle, adică într-un jgheab în care se punea hrană animalelor (Luca 2:6).

Într-un grajd?

Totuși, există dovezi și pentru ipoteza că Isus s-ar fi născut într-un grajd separat, oferit de cineva ca gest de milă. În favoarea acestei variante, Iustin Martirul (sec. al II-lea d.H) sugerează că acest grajd era o peșteră, situată la marginea Betleemului.[4] Se pare că la începutul secolului al doilea și păgânii cunoșteau tradiția că Isus s-ar fi născut într-un grajd situat într-o peșteră și ar fi adus chiar la cunoștința împăratului Hadrian despre localizarea acesteia.[5]

Cu certitudine totală nu putem ști unde exact s-a născut Isus. Și nici nu este necesar acest lucru. Ce este mai important este că El s-a născut! Cu adevărat s-a născut, în mod real, într-un loc real, așa cum a fost profețit. Nașterea lui Isus nu a fost un mit. Iar istoricitatea acestor evenimente este fundația solidă a credinței noastre. „Pe Fiul în al Său nume,/ Tatăl L-a trimis în lume,/ Să se nască/ Și să crească/ Să ne mântuiască.”

[1] Vezi următorul articol care discută despre natura istorică a creștinismului: Creștinismul biblic este realitate, nu ideologie!

[2] Ian Paul și David Wenham, ed., Preaching the New Testament (Downers Grove, Illinois: IVP Academic, 2013), 38.

[3] Paul și Wenham, Preaching the New Testament, 38; vezi și Tim Dowley, Ghid biblic: Cunoștințe generale din Biblie (Bucuresti: Societatea biblică interconfesională din România, 2004), 21.

[4] Justin Martyr, “Dialogue of Justin with Trypho, a Jew,” in The Apostolic Fathers with Justin Martyr and Irenaeus, ed. Alexander Roberts, James Donaldson, and A. Cleveland Coxe, vol. 1, The Ante-Nicene Fathers (Buffalo, NY: Christian Literature Company, 1885), 237.

[5] Craig S. Keener, The IVP Bible Background Commentary: New Testament (Downers Grove, IL: InterVarsity Press, 1993), Lk 2:6–7.

Unde s-a născut Isus - importanța discuției!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.