Articole / Postat pe

Puţin vin pentru stomac

Alcoolul este una din principalele probleme ale zilelor noastre. Distruge vieți, familii, societăți întregi. Înrobește, „fură mințile”, stă la baza multor hoții, tâlhării, accidente și a tot felul de nenorociri care au loc.communion_wine_tray

Pentru orice persoană suficent de „trează” să remarce efectele devastatoare produse de beție există cel puțin două pasaje biblice problematice: transformarea apei în vin la nunta din Cana (Ioan 2) și îndemnul pe care Pavel i-l dă lui Timotei: „Să nu bei numai apă, ci să iei și câte puțin vin, din pricina stomacului tău și din pricina deselor tale îmbolnăviri.” (1 Tim. 5:23)

Nu ne vom ocupa de „nunta din Cana”, ci ne vom limita să discutăm pe scurt îndemnul paulin. Este important să așezăm versetul în contextul său: o epistolă pastorală! Pavel îi scrie o epistolă pastorală lui Timotei (și lui Tit) și accentuează de mai multe ori că slujitorul credincios trebuie să aibă o atitudine potrivită vizavi de alcool.

Să trecem în revistă câteva pasaje: episcopul trebuie „să nu fie bețiv” (1 Tim. 3:3) sau „dedat la vin” (Tit 1:7), diaconii să nu fie „băutori de mult vin” (1 Tim. 3:8) și nici femeile în vârstă să nu fie „dedate la vin” (înrobite de vin) (Tit 2:3).

Se vede clar că toți acești termeni vorbesc despre exces (beție), lucru interzis nu doar pentru prezbiteri/episcopi/diaconi, ci pentru toți creștinii. Nimic nu trebuie să pună stăpânire pe un copil al lui Dumnezeu. De fapt, acest principiu general este subliniat foarte bine de Pavel în Efeseni 5:18 unde spune: „Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh!”

Ideea este că în viața unui creștin nimic nu trebuie să-l controleze, cu excepția Duhului Sfânt. Creștinul nu trebuie să fie controlat de nicio substanță, de niciun lucru, persoană, plan etc. Aceasta ar însemna idolatrie. Fiți plini de Duh și conduși de Duhul!

Acum, avertizările repetate cu privire la excesul de alcool și la „destrăbălarea” asociată cu acesta îl puteau determina pe tânărul Timotei să nu se ferească doar de abuz și beție, ci să aleagă o abstinență totală, nu numai ca înfrânare a dorinței de a consuma vin, ci chiar și atunci când vinul se folosea extrem de moderat, în scop medicinal.

Medicina modernă și alte studii confirmă că în vechime, în contextul social în care a trăit Timotei, se folosea puțin vin în scop terapeutic, spre exemplu pentru a contracara efectele apei impure.

Așadar, Pavel îi clarifică lui Timotei (care avea dese îmbolnăviri) că avertizările sale cu privire la abuzul de alcool, nu trebuie înțelese ca o interdicție de a folosi chiar și puțin vin, în scop medicinal.

Este ca și cum Pavel ne-ar spune astăzi că interdicția privind excesul de vin nu înseamnă că nu se poate consuma puțin  vin într-un context legitim, cum ar fi de exemplu, Cina Domnului.

Costel Ghoiancă

Puţin vin pentru stomac