Articole / Postat pe

Introducere în Noul Testament (Carson și Moo)

Scurtă recenzie de Costel Ghioancă

Editura Făclia din Oradea a publicat în anul 2007 o Introducere în Noul Testament (877 p.) scrisă de D. A. Carson și Douglas J. Moo, doi autori apreciați la nivel mondial în cercetarea Noului Testament.

Cartea merită să fie citită sau, mai bine spus, studiată cu creionul în mână. Este nevoie să facem o sinteză „a sintezei”, dacă vrem să reținem aspectele esențiale abordate în carte. Aceasta pentru că pe parcursul a 26 de capitole autorii reușesc nu doar să introducă fiecare carte din Noul Testament în parte (cu aspecte care țin de autor, datare, ocazia scrierii, destinatari etc.), ci explică în detaliu problema sinoptică, aspecte care țin de formarea canonului și diversele critici (istorică, literară, redacțională, retorică, a sursei, textuală etc.) conturate în perioada modernă.

În plus, pe lângă prezentarea conținutului sumar al cărții, autorii își propun să evidențieze și contribuția fiecărei cărți în parte, așa încât să se justifice atât unicitatea lor, cât și modul în care complementează revelația divină găsită pe parcursul întregii Sfinte Scripturi.

Aș mai menționa că Introducerea în Noul Testament scrisă de Carson și Moo punctează și locul pe care fiecare carte îl ocupă în studiile recente.  Indexul numelor și cel al subiectelor, aflate la sfârșitul cărții facilitează găsirea rapidă a informațiilor de care este interesat cititorul.

Personal, recomand această resursă la nivel de introducere în Noul Testament, precizând că am fost atras  în mod deosebit de „contribuția teologică” și de „locul în studiile recente” a fiecărei cărți analizate de Carson și Moo.

Introducere în Noul Testament (Carson și Moo)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.