Inspirația Bibliei: de ce Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu?
Prin inspirația Bibliei înțelegem că Sfintele Scripturi au fost scrise de către autorii lor umani (Petru, Pavel, Ieremia, Moise etc.) sub influența supranaturală a Duhului lui Dumnezeu. Astfel rezultatul scrierii lor este însăși Cuvântul lui Dumnezeu, revelația de Sine a lui Dumnezeu pentru noi oamenii (vezi mai multe aici despre necesitatea Bibliei). Unul dintre cele mai relevante texte care ne arată că Biblia era considerată inspirată divin de către autorii Noului Testament este 2 Timotei 3:16-17:
16 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, 17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.
Ce este inspirația Bibliei?
Expresia „insuflată de Dumnezeu” este o expresie în limba greacă care însemnă pur și simplu că Scripturile sunt rezultatul expirației lui Dumnezeu, a vorbirii personale a lui Dumnezeu. Această vorbire personală a lui Dumnezeu este consemnată în ceea ce noi numim astăzi Biblia sau Sfânta Scriptură. Ea este o colecție de 66 de cărți scrise de aproximativ 40 de autori umani pe o perioadă de aproximativ 1500 de ani. Este important să observăm că acest proces al inspirației a însemnat în unele cazuri dictare divină (ca în Exod 24:4; Ieremia 36:2), de puține ori ce este drept. În cele mai multe cazuri inspirația a luat forma călăuzireii directe sau indirecte(Iosua 24:26; Faptele Apostolilor 1:3). Cu alte cuvinte inspirația Bibliei trebuie văzută ca o acțiune a lui Dumnezeu de a-și comunica revelația prin intermediere umană, fără ca umanul să fie desconsiderat iar divinul să fie anulat sau diminuat.
Inspirație plenară
Bun, vei zice, sunt de acord cu faptul că Biblia ni-L descoperă pe Dumnezeu, dar nu cred că trebuie să fim chițibușari și să despărțim firul în patru. E important să știm imaginea de ansamblu, cum s-ar spune; aceasta este inspirată, nu-i așa? Ei bine răspunsul meu la această întrebare trebuie să fie „Nu.” Nu numai imaginea de ansamblu este inspirată și precisă, ci și detaliile ei. Inspirația biblică este cu alte cuvinte plenară, totală. Orice cuvânt biblic este scris sub inspirație divină. Iată ce zice Domnul Isus. Este mai ușor să treacă cerul și pământul, decât să cadă o parte a vreunei litere a Legii! (Luca 16:17, NTR).
Ce spune El aici? În limba ebraică există unele litere care se deosebesc de altele doar prin niște codițe nesemnificative la prima vedere. Ei bine și acestea sunt inspirate. Din acest motiv Pavel, în Galateni 3:16 pretinde că atunci când Dumnezeu i-a promis lui Avraam urmași (Geneza 12:7, 13:15) El s-a referit de fapt la Hristos, Mesia. Cum a ajuns apostolul la concluzia aceasta: ei bine, fiind atent la cuvântul ebraic „sămânță” care este un substantiv singular, nu plural. Pavel considera că Biblia prezintă o inspirație verbală, așa încât fiecare cuvânt este deplin inspirat și trebuie interpretat cu precizie. Fiind un substantiv singular, sămânța face deci referire la unul anume, adică la Hristos, descendentul lui Avraam.
De final
Inspirația Bibliei a condus la dezvoltarea practicii numită exegeză. Această disciplina se ocupă cu interpretarea și înțelegerea textului biblic în limbile originare. Acestea sunt limba ebraică, cu niște porțiuni mici de aramaică în Vechiul Testament, și limba greacă în Noul Testament.
Întrebarea pe care aș vrea să ți-o lansez este aceasta. Dacă vrei să-L cunoști mai mult pe Dumnezeu, dacă vrei să intri în adâncime cu Dumnezeu, dacă vrei să afli voia Sa mai mult, cât timp dedici citirii și studierii Scripturii? Chiar crezi la nivel practic că această carte este 100% inspirată, fiecare propoziție și cuvânt? Atunci fii un om al Cuvântului.Bibliei Inspirația Bibliei Inspirația Bibliei Inspirația Bibliei Inspirația Bibliei Inspirația Bibliei Inspirația Bibliei Inspirația Bibliei
Pastor Ștefan Cornu
De aprofundat: