Eclesiologie / Postat pe

Concurs de viziuni bisericeşti

Concurs de viziuni bisericeşti

„Ce viziune are biserica ta?” Sau, „Ce viziune aveți voi la biserică?” Acestea sunt o parte din întrebările standard puse de mulți credincioși ai vremurilor noastre. Evident, întrebările acestea sunt asezonate și cu alte discuții de același gen, cum ar fi: grupuri țintă, strategii, metode etc.images

Problema este pusă de așa manieră de parcă biserica ar fi a noastră. Este ușor de înțeles unde duce o asemenea mentalitate: la concursul de viziuni bisericești. Bisericile încep să dezvolte un fel de competiție similară cu cea de pe piața muncii. Discuțiile se poartă tot mai des în termenii „cererii și ai ofertei”, „ai competiției”, „ce îmi dați voi și nu îmi dau alții”. Numărul membrilor devine și el foarte important deoarece oferă „capital bisericesc”, necesar în negocierile cultice. Și uite așa, structurile și metodele ONG-urilor și ale companiilor de succes pătrund în fibra administrativ-spirituală bisericească. Ba chiar, toată năpasta aceasta este promovată prin tot soiul de conferințe și cărți generatoare de „succes”.

Aș vrea prin aceste simple rânduri să atrag atenția asupra unor principii biblice fundamentale: Biserica este a Domnului Isus Hristos! Deci, biserica poate să aibă numai o singură viziune, pe cea a Lui! Gata cu concursul de viziuni… Cred că datoria noastră a tuturor este să identificăm corect viziunea biblică asupra bisericii și să trăim potrivit ei. Cel mult, putem avea formulări, prin cuvinte similare, ale aceleiași viziuni. Toți ar trebui să răspundem la întrebarea „Ce vrea Hristos de la Biserica Sa?” Sau, „Ce vrea Domnul de la biserica unde slujesc eu?” Răspunsul ne îndeamnă, atunci, să privim imediat la viziunea Lui asupra bisericii.

În final, rezum câteva principii referitoare la viziunea biblică asupra Bisericii:

  1. Biserica este un organism divino-uman – ea funcționează, în esența ei, după rânduieli biblice și nu după paradigme omenești.
  2. Biserica trăiește pentru Capul ei, Hristos, și nu pentru altceva/altcineva.
  3. Biserica are ca prioritate sfințirea, pregătirea pentru întâlnirea cu Mirele ei.
  4. Biserica le oferă păcătoșilor Evanghelia; ea nu prestează servicii care să-i facă pe oameni „să se simtă bine”.
  5. Conducătorii bisericii sunt slujitori, în sensul propriu al cuvântului.
  6. Biserica promovează și dezvoltă Împărăția lui Dumnezeu, nu imperiile oamenilor.
  7. Membrii bisericii sunt frați și surori, cu valoare egală înaintea Domnului și unii față de alții. Ei acceptă ca au roluri diferite în trupul lui Hristos și se bucură de diversitatea darurilor spirituale.
  8. În biserică se manifestă darurile Duhului Sfânt.
  9. Biserica nu este un program; Biserica sunt oamenii.
  10. Maturitatea spirituală se măsoară în biserică prin dragoste, nu prin proiecte sau număr de membri.

 

Dumnezeu să ne ajute pe toți să ne alăturăm viziunii Lui asupra Bisericii.

 

Pastor Costel Ghioancă

Concurs de viziuni bisericeşti

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.