Biserică și Societate / Postat pe

Comoditate și pragmatism – vindecare și eliberare

Comoditate și pragmatism

3 Ia parte la suferinţă împreună cu mine, ca un bun soldat al lui Cristos Isus! 4 Nimeni care slujeşte ca soldat nu se încurcă cu treburile vieţii, ca astfel să placă celui ce strânge o armată. (2 Timotei 2:3-4)

Descrierea problemei

Comoditatea este astăzi foarte râvnită. Îmbrățișăm cu entuziasm tot ce este ușor, simplu și comod, însă doar până când se inventează ceva mai ușor, mai simplu și mai comod. În acel moment tot ce era ușor și lejer devine greu și complicat. Pur și simplu nu ne place să facem eforturi.

Pe lângă asta, am devenit și pragmatici. Judecăm și acționăm în funcție de conjuncturi, în dauna valorilor și adevărurilor neschimbabile. Punem utilitatea practică (îmi place, mă ajută, mă distrează etc.) deasupra idealurilor morale și spirituale (este voia lui Dumnezeu; este drept; este pentru binele celorlalți).

Adâncirea problemei

În calitate de creștini ne aflăm între ciocan și nicovală. Niciunul dintre acești idoli ai vremii nu trebuie să domine viața noastră. Hărnicia, sacrificiul au fost totdeauna pilonii unei vieți sfinte, așa cum găsim scris (Col. 3:23; Ecl. 9:10, Pr. 10:4; Pr. 10:5; Pr. 12:24 etc.). Nu ne putem aștepta la nimic bun spiritual sau material dacă stăruim în lenevie. La nivel practic este simplu: lepădarea de mine însumi însemnă ca în orice decizie să aleg mai degrabă hărnicia și sacrificiul decât comoditatea.

Pe de altă parte, pragmatismul este vindecat prin a stărui în adevăratele valori. Pragmatismul este deseori acuzat de egoism, și pe drept, dar problema lui principală nu este aceasta, ci fixarea pe niște valori trecătoare, lipsite de măreție, de noblețe și frumusețe. Nu este nimic măreț și sublim într-un om pragmatic, cu siguranță nu în lumina veșniciei și nu în lumina evangheliei.

Rezolvarea problemei

Domnul nostru n-a ales calea ușoară și convenientă, n-a ales calea pragmatică atunci când a mers la cruce pentru tine și mine. El s-a dezbrăcat de haina comodității și a ales suferința, S-a dezbrăcat de pragmatism și idealurile lui mici și meschine, și a țintit înalt. A vrut să arate și să demonstreze întreaga măreție a lui Dumnezeu. Și a reușit. Să credem în El și să-L iubim pe El, asta ne va vindeca! (vezi aici mai multe detalii despre ce a făcut Hristos pentru noi).

Pastor, Stefan Cornu

 

https://www.desiringgod.org/interviews/how-to-fight-laziness

Comoditate și pragmatism

Comoditate și pragmatism - vindecare și eliberare

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.