Familie / Postat pe

Cazul familiei Bodnariu – un exemplu de prigoană post(modernă)

Cazul familiei Bodnariu – un exemplu de prigoană post(modernă)

La fel ca mulți dintre dumneavoastră, urmăresc și eu evoluția cazului Bodnariu. Mă rog pentru un deznodământ de care să ne bucurăm din toată inima și aștept cu nerăbdare să văd imagini cu familia reunită, unii în brațele altora. Recunosc, totuși, că nu știu care va fi voia Domnului!

Pe de altă parte, dincolo de drama personală a acestei scumpe familii, cred că avem suficiente date încât să desprindem câteva învățăminte: Trambulina-elastica-pentru-copii-244-cm_128551_1399795776

  1. Trăim într-o lume complexă, în care ne confruntăm cu un nou tip de prigoană: cea modernă (sau postmodernă, dacă doriți!). Persecuția ”clasică” nu a încetat – avem isis-urile și regimurile totalitare – dar, în paralel, a răsărit ”persecuția emancipată”. Aceasta este o persecuție care se pretează în lumea globalizată, în statele sofisticate și pluraliste. Este persecuția alimentată de dilemele etice, acolo unde Statul consideră că știe întotdeauna care este ”binele mai mare”. Problema disciplinării copiilor este doar un exemplu. Statul ”ne va învăța” ce e mai bine și în alte cazuri sensibile precum: căsătoria între persoane de același sex, adopția copiilor de către cuplurile de homosexuali, eutanasia, avortul, clonarea, ingineria genetică etc.
  2.  Prigoana modernă nu va putea fi evitată. Actuala evoluție tehnologică și geopolitică face imposibilă evitarea conflictului dintre autoritatea Scripturii și autoritatea Statului. Oriunde vei merge, vei întâlni această tensiune. Cine s-ar fi gândit la recenta decizie dată de Curtea Supremă a SUA privind căsătoria între persoane de același sex? Cine s-ar fi gândit că nu va mai fi voie să sărbătorim Crăciunul în orașe mari ale Europei? Asistăm, în mod clar, la un trend al ”prigoanei emancipate”!
  3. Predicile lacrimogene și divertismentul din biserici nu vor face față prigoanelor. Cum vom putea face față unor asemenea realități? Prin povești nemuritoare spuse de la amvon? Prin servicii divine cât mai interesante și atractive? Nicidecum! Apele superficiale seacă repede. Cum se poate așeza cineva sub autoritatea Sfintelor Scripturi, dacă nu se predică mesaje profund biblice? Cum, dacă nu se face ucenicie? Nu cei ”cool” rezistă în prigoană, ci oamenii care umblă pe cale cu Domnul, în mod serios. Nu mă refer la fariseii care sunt ”spirituali”, de ochii oamenilor. Mă refer la acei credincioși simpli, care nu fac mare caz de spiritualitatea lor, dar se vede de la distanță că umblă cu Domnul.
  4. Să nu fim pesimiști, Domnul este pe tron! În ciuda vremurilor dificile care se profilează, credincioșii nu trebuie să intre în panică. Dumnezeu este Suveran și Atotputernic. Totul se întâmplă atât cât, și așa cum, îngăduie El. Este bine să cunoaștem vremurile, dar să nu ne pierdem în detalii și scenarii apocaliptice. Acestea nu sunt responsabilitatea noastră. Mai degrabă, să căutăm să-L cunoaștem tot mai mult pe Domnul și să ne desfătăm în El. Să ne umplem inima de Cuvânt și să strângem rândurile „împreună cu toți sfinții” care-L caută pe Dumnezeu dintr-o inimă curată.
  5. În final, chiar dacă ne-am ”obișnuit” cu cazul Bodnariu, să nu uităm să ne rugăm și să postim pentru biruință din partea Domnului! Tot astfel, să folosim orice alte mijloace legale de care dispunem pentru a-i ajuta pe frații noștri. Doamne, ajută! Doamne, dă izbândă!

Pastor, Costel Ghioancă

 

 

Cazul familiei Bodnariu – un exemplu de prigoană post(modernă)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.