Articole / Postat pe

Subiecte de predici atractive

Lucrarea de predicare deţine (încă) un rol esenţial în cadrul serviciilor divine din bisericile evanghelice. Şi, cum vrei nu vrei, trece săptămâna, mai trebuie să predici încă o dată.index

Aproape toţi cei care au o pregătire omiletică elementară ştiu că o predică trebuie să aibă un subiect. Nu poţi predica într-o singură sesiune orice, de la Adam la caii din Apocalipsa. Trebuie să te ţii, cât de cât, de o temă! Dar, cum să alegi un subiect de predică atractiv? De ce atractiv? Pentru că este la modă, se practică! Privim la predicile care apar în spaţiul virtual şi vedem că subiectele lor pot concura cu cele mai profesioniste producţii de entertainment: „O vacanță perfectă!”, „Iubire și regrete!”, „Știi și câștigi”, „Vrei să fii fericit?” „Zece pași pentru a atinge culmea succesului”, „Schimb de roluri” etc.

Acum, eu sunt cu totul de acord ca o predică să aibă un subiect inteligent și atractiv, dacă se poate! Totuși, trebuie să fie cât de cât specific și să se vadă că există o legătură între el și ideea exegetică a pasajului din care predicăm. Boala subiectelor atractive creează un fel de concurență și, mă întreb, unde vom ajunge cu formularea subiectelor dacă vom merge pe drumul acesta?

Deja au început să apară subiecte de predică la limita vulgarității, doar pentru a fi șocante! Noi, predicatorii, trebuie să înțelegem că prin fiecare exprimare a activității noastre amvonale, croim cărări pentru generația actuală și cea viitoare.

Este cazul să avem încredere în Cuvântul lui Dumnezeu și să înțelegem că succesul predicării ține de puterea Duhului Sfânt și nu de istețimea și inventivitatea noastră. Nu trebuie să fim nici „cool” nici vulgari. Putem fi, în cel mai bun caz, inteligenți și curați. Relevanța culturală nu înseamnă să transformăm predicarea Evangheliei în năzbâtii și ghidușii retorice.

Nu sunt deloc împotriva ajustării formelor la cultura în care trăim, dar să fim atenți la faptul că granița dintre fond și formă nu este întotdeauna foarte rigidă și ușor de identificat. În general, ispitele locuiesc la graniță!

Costel Ghioancă

Subiecte de predici atractive

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.