Creștere spirituală / Postat pe

Să nu vi se tulbure inima! (partea 1-a)

Să nu vi se tulbure inima! (partea 1-a)

Lumea se tulbură! Se pare că nu mai trece nici măcar o zi în care să nu auzim veşti tulburătoare, îngrozitoare chiar! Ce ar trebui să facă cei credincioși în astfel de vremuri grele? Cea mai simplă și vizibilă soluție este să ne lăsăm prinși în țesătura tulburării generalizate și a nesfârșitelor dezbateri socio-politico-militare. Putem pierde zile și nopți în fața televizorului, urmărind buletinele de știri și talk-showurile de sezon! index

Dar, timpul este valoros, după cum ne arată chiar viețile care se risipesc iute în jurul nostru. Trebuie să fim foarte atenți la agenda noastră și să așezăm lucrurile într-o perspectivă biblică. Domnul Isus spunea: „Să nu vi se tulbure inima…” (Ioan 14:1). Cum se poate face lucrul acesta? Sugerez că ar trebui să urmărim două coordonate de bază: (1) să înțelegem ce se întâmplă și (2) să înțelegem ce avem de făcut!

  1. Este necesar să înțelegem ce se întâmplă: „Nu voi mai vorbi mult cu voi căci vine stăpânitorul lumii acesteia. El n-are nimic în Mine, dar vine ca să cunoască lumea că Eu îl iubesc pe Tatăl și că fac așa cum Mi-a poruncit Tatăl!
  • Stăpânitorul lumii acesteia (diavolul) nu are nimic în Hristos – Mântuitorul ne-a înștiințat că cel rău este diametral opus față de Hristos, în tot ceea ce face. Toate nenorocirile vizibile cu ochii fizici, sau cele produse la nivel lăuntric, în inima omului, sunt tot ceea ce NU este Hristos. Ura, violența, cruzimea, moartea, înșelăciunea – toate sunt o ”întrupare” a răului în lumea în care trăim.

Ne putem aștepta în continuare la manifestări ale răului: „De aceea bucurați-vă ceruri și voi, care locuiți în ceruri! Vai de voi, pământ și mare! căci diavolul s-a pogorât la voi cuprins de o mânie mare, fiindcă știe că are puțină vreme.” (Apocalipsa 12:12). Cu cât vremea lui se scurtează și se apropie de judecata finală, cu atât cel rău este mai plin de mânie.

  • „stăpânitorului” lumii acesteia este sub autoritatea Stăpânului întregului univers – în ciuda puterii pe care o are și a manifestărilor sale îngrozitoare, cel rău acționează doar atât cât îi permite Dumnezeu, Creatorul și Stăpânul Universului. Cea mai îngrozitoare și mai sfidătoare manifestare a răului a avut loc la cruce, în „ceasul și puterea întunericului”.

Atunci, cel rău a făcut tot efortul ca Hristos să fie dat la moarte! Nu a existat în istorie o manifestare a răului, mai îngrozitoare decât aceasta!

Și totuși, Domnul Isus descrie în alți termeni această ”venire a celui rău”: „… dar vine ca să cunoască lumea că Eu îl iubesc pe Tatăl și că fac așa cum Mi-a poruncit Tatăl!” Cu alte cuvinte, toată ”demonstrația de putere” a celui rău, la cruce, a avut rolul de a ne descoperi că Fiul ascultă de Tată și împlinește planul Său: mântuirea oamenilor. Fiul îl iubește așa de mult pe Tatăl, încât nimic nu îl poate opri din dorința de a asculta de El și a-I împlini planurile Sale!

Deci, răul din lume, nu trage un semnal de alarmă că Dumnezeu pierde lucrurile de sub control, ci, pe baza exemplului de la Golgota, răul din lume demonstrează tocmai opusul: chiar și cele mai îngrozitoare lucruri care se întâmplă în lume sunt sub stăpânirea lui Dumnezeu și nu sunt de natură să pună deloc în pericol planurile Sale eterne și înțelepte, planuri duse la îndeplinire datorită dragostei nețărmurite care există în părtășia Sfintei Treimi.

Iată, deci ce se întâmplă în lumea noastră!

Va urma partea a 2-a!

Pastor, Costel Ghioancă

Să nu vi se tulbure inima! (partea 1-a)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.