Creștere spirituală / Postat pe

Rețeta eliberării de îngrijorare

Rețeta eliberării de îngrijorare
 
Orice îngrijorare este periculoasă fiindcă arată ceva ce s-a cuibărit în noi, și anume o percepție greșită despre persoana lui Dumnezeu în relație cu noi. De altfel toate acțiunile noastre derivă în ultimă instanță din percepția noastră despre Dumnezeu. Cu alte cuvinte comportamentul tău (nu crezul tău) reflectă cel mai precis conținutul și mărimea credinței tale în Dumnezeu. images
În Matei 6 când Domnul spune „nu vă îngrijoraţi de viaţa voastră…” (vs. 25), El corelează această problemă tocmai cu percepția ascultătorilor Lui cu privire la Dumnezeu. Așa se face că acestor oameni îngrijorați, Isus li-l portretizează pe Dumnezeu ca pe un Dumnezeu iubitor, mărinimos, căruia îi pasă și care „prețuiește” (vs. 26) infinit mai mult pe copiii Săi decât pe animalele pământului de care totuși se îngrijește. Tocmai acest tip de Dumnezeu le este imposibil de perceput celor ce se află în flacăra îngrijorărilor. Vedeți, din această cauză „puțina credință” (vs. 30) nu este numai o prostie imensă, ci și o defăimare a caracterului lui Dumnezeu. De aceea este ea atât de periculoasă.
De fapt aceasta este „târcoalea” (1 Pet. 5:8) pe care Diavolul ți-o face mereu și mereu, aruncând îndoială asupra cuvintelor lui Dumnezeu și prin urmare asupra persoanei lui Dumnezeu: „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat…” (Gn. 3:1). În momentul când a reușit să facă asta, te-a făcut să cazi în capcană, crezând ceva despre Dumnezeu care nu este adevărat. Atunci te afli în cel mai mare pericol, și Diavolul știe foarte bine asta, deoarece proiectezi asupra lui Dumnezeu lucruri mincinoase despre El. Iar când Dumnezeu este cel ofensat nimeni nu te mai poate scăpa de asta.
Ce aritmetică clară are Ispititorul, vrând să ti-l pună pe Dumnezeu împotrivă. De pildă, el ne pune înaintea noastră fel de fel de scenarii viitoare, tocmai pentru a provoca frică, îngrijorare și necredință în Dumnezeu. Problema cea mai mare cu aceste ipostaze imaginative este că ele conțin presupoziții eronate despre Dumnezeu, pe care Diavolul special le-a ales pentru a ne zugrăvi situația viitoare ca fiind imposibilă. Prin grozăvia scenariului plăsmuit în mintea noastră Diavolul vrea să ne lase impresia că Dumnezeu nu este bun, nu este de partea noastră, iar prezența Sa cea bună este decât o amăgire.
Ce să faci în situația asta? Să te lupți cu acel scenariu până ai să biruiești? Nu…Cea mai mare greșeală! Remediul se află într-o viziune proaspătă și corectă despre Dumnezeu, lucru ce Însuși Hristos îl face în pasajul pe care l-am văzut în Matei 6. Doar văzându-L pe Dumnezeu ca fiind bun, milos, îndurător și plin de compasiune pentru tine, un Dumnezeu căruia îi pasă de nevoile tale, un Dumnezeu care pentru a-ți oferi toate lucrurile „n-a cruțat nici chiar pe Fiul Său, ci L-a dat pentru noi toți” (Rom. 8:32), doar aceasta va reteza lăstarii necredinței din inima ta și ca urmare ai îngrijorării tale.
Atunci ce e de făcut cu scenariile care încă îți vin în minte? Abandonează-le, elimină-le, nu te mai gândi la ele și mai ales nu încerca să cauți o rezolvare a lor, deoarece nu există niciun răspuns corect la o întrebare greșită. Scenariul este eronat din start, de aceea nu are rost să-ți bați capul cu el. În schimb meditează la Scriptură și la pasajele care îți arată implicarea lui Dumnezeu în timpul greutăților alor Săi, și mai ales la cruce unde s-a arătat imensa, nu, infinita dragoste a lui Dumnezeu față de noi, prin jertfirea Fiului Său în locul nostru, dușmanii Lui, tocmai pentru a ne face bine și nu rău.
Ştefan Cornu
Rețeta eliberării de îngrijorare

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.