Articole / Postat pe

Perle în gura porcilor?

Porcul pare să fie un animal destul de disputat și în zilele noastre, fie în sens propriu, fie la figurat. În Evanghelia după Matei, Mântuitorul ne învață: „Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi să se întoarcă să vă rupă.” (Matei 7:6). Ce să însemne lucrul acesta?pearls-on-swine-24169895106

Este destul de clar că aici se face o analogie: cum porcii nu știu să aprecieze perlele (pentru simplul motiv că nu le pot mânca), tot astfel există oameni incapabili să aprecieze lucrurile cu adevărat de valoare. Aș spune că, din păcate, se formează tot mai mult astfel de oameni. Dacă privim la „valorile” din literatură, artă, mass-media și altele,  ne putem da seama cu ce fel de profil uman ne confruntăm în zilele noastre. Pur și simplu, unii pot doar să mănânce și atât! Mă rog, mai există și alte instincte care nu necesită prea mare efort pentru a le conștientiza și a căuta să le împlinești.

Contextul în care apare îndemnul Mântuitorului ne ajută și el. În Matei 7:1-5 este vorba despre judecată. Nu trebuie să-i judecăm pe oameni, să emitem sentințe, să-i condamnăm. Mai degrabă ni se spune să „scoatem întâi bârna din ochiul nostru”, să ne auto-evaluăm și să ne rezolvăm propriile noastre probleme.

Dar, oarecum în mod neașteptat, Domnul revine și spune: „şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.” Acest „a vedea deslușit” nu înseamnă că după ce constatăm că noi suntem „în regulă” îi putem judeca și condamna pe alții. Dar, în lumina versetului următor (cel cu „porcii și câinii”), cred că vederea clară ne ajută să înțelegem mai bine cu ce fel de oameni avem de-a face. În Luca 23:9 vedem că însuși Mântuitorul a refuzat să-i răspundă lui Irod Antipa la multele întrebări pe care le avea.

De multe ori când spunem altora Evanghelia sau când vrem să împărtășim lucruri de valoare cu unii oameni, vom constata că aceștia „calcă totul în picioare” și se folosesc de propriile noastre cuvinte pentru a batjocori și a râde prostește. În acest caz, analogia propusă de Domnul este foarte clară: perlele și porcii nu au foarte multe lucruri în comun…

Costel Ghioancă

Perle în gura porcilor?