Articole / Postat pe

Pe ce mă bazez în plantarea unei biserici?

 

De circa un an de zile am început să plantăm o biserică nouă în București, în colaborare cu Biserica Baptistă „Bunavestire” și Organizația misionară HeartCry. Zilele acestea m-am întrebat, „pe ce mă bazez în plantarea unei biserici?” Iată ce răspunsuri mi-am dat:index

  1. Mă bazez pe Hristos, Ziditorul bisericii. Știu că înainte să „plantăm”  noi, El „își zidește biserica Sa”. Încercă să-mi amintesc mereu acest lucru.
  2. Mă bazez pe Cuvântul lui Dumnezeu. Cred în „puterea Evangheliei”, cred în predicarea expozitivă. Pregătirea de până acum mi-a permis să cunosc cât de cât dedesubturile filosofiei postmoderne și profilul psihologic al omului în secolul XXI. Și totuși, nu mă sperii de „balaurul postmodernismului”. Refuz să predic siropos, scurt și diluat.
  3. Mă bazez pe Duhul Sfânt. Cred că El îi convertește pe oameni. Deși îmi doresc foarte mult ca biserica să crească, încerc să rezist tentației „numerelor”. Există „metode” nebiblice de a-i atrage pe oameni la biserică. Refuz să uzez de diferitele retorici ale vremii.
  4. Mă bazez pe faptul că oamenii nu sunt „legume”. Sigur că profilul oamenilor s-a schimbat sub influența mass-media, a postmodernismului etc. Dar, ei nu sunt „legume”. Încă gândesc și se pot concentra suficient de mult. Întrebați-l pe un adolescent care se joacă counter strike sau nu știu ce jocuri de strategie până dimineața, dacă se poate concentra. Este vorba de interes. Când oamenii vor înțelege că au nevoie de Dumnezeu sunt sigur că se vor concentra.
  5. Mă bazez pe faptul că membrii bisericii se vor implica în slujire. Biserica va crește prin ce dă  „fiecare încheietură”.
  6. Mă bazez pe faptul că nu vom arunca tot ce-i vechi „la gunoi”, doar pentru simplul fapt că s-a mai făcut și înainte.
  7. Mă bazez pe faptul că nu ne vom opune schimbării în ce privește formele și metodele, doar pentru simplul fapt că așa ceva nu s-a mai făcut.
  8. Mă bazez pe faptul că oamenii au nevoie de dragoste și relații autentice și că biserica Adonai poate să ofere așa ceva.
  9. Mă bazez pe disciplină și disciplinare. Nu-i vom lăsa pe oameni să se piardă în ignoranța lor și nici să distrugă mărturia bisericii.
  10. Mă bazez pe faptul că Tatăl încă vrea să mai atragă la Sine oameni din București și, deci, până va reveni Hristos, vom merge la ei cu Evanghelia.

   Costel Ghioancă