Biserică și Societate / Postat pe

Nu fi convertitul lor!

Trăim într-o lume mai coruptă decât ne putem închipui, o lume care încearcă din răsputeri să ne introducă în tiparul ei pentru a se folosi de noi. Când mă refer la lume mă refer la grupuri de interese la nivel mondial și mai aproape de ograda noastră, la nivel național (ai căror tătici sunt peste mări și țări). Aceștia ne privesc ca pe o turmă de oi, gata să fie mulsă, tunsă și sacrificată (dar nu în întregime, ca să mai rămână carne și pentru data viitoare). Dar pentru că oamenii nu sunt oi și comportamentul nostru nu este unul instinctiv ei încearcă să apeleze la slăbiciunea noastră numărul unu: presiunea socială. Când presiunea socială pentru o anumită ideologie, pentru un anumit candidat, pentru anumite idei sau pentru un anumit partid este mare ei știu că majoritatea celor neafiliați vor merge cu restul. Până la urmă avem ceva din comportamentul oilor nu-i așa, efectul de turmă.

Dar pentru a forma presiune socială este nevoie de adepți, mulți adepți. Ca să formezi adepți, sau convertiți (cred că în definitiv toți iubesc convertiții, nu doar creștinii) trebuie să convingi că ceea ce înaintezi este conform cu adevărul. Vedeți, oamenii iubesc așa de mult adevărul încât numai dacă ceva este vândut ca adevăr îl preiau și îi sunt fideli. Multe asemenea „adevăruri” ne sunt înmânate în dieta noastră zilnică. Dar mai este ceva. Ca să oferi „adevărul” și să ajungi la convertiți, la cât mai mulți convertiți, ai nevoie de un mediu de dispersare a informației, ai nevoie de mass-media (televiziuni, ziare) și de formele de propagare mai actuale, facebook, twiter, etc., fiindcă de la o vreme orice bătrânică din orice colț al țării are televizor și mai nou și internet (și cu una din ratele de penetrare cele mai mari ale lumii). Mă întreb cum de am ajuns noi pe culmile tehnologiei? Este ironic că aceiași oameni pe care îi așteaptă telecomanda și Wi-Fi-ul în casă se împotmolesc în nămolul de pe stradă atunci când cade o ploaie. Orișicum, să nu credem că aceste mijloace de dispersare a „adevărului” sunt dornice de a spune adevărul. Scopul lor nu este adevărul ci numărul convertiților, adepților. Asta îi interesează, pentru că adepți au putere. Adepții votează și adepții îi fac și pe alții adepți, care la rândul lor votează. Care este interesul? Interesul este lâna, laptele și carnea. Interesul este banul, sexul și puterea.

La nivel macro suntem bombardați zilnic pe canalele de „știință” cu ideologiile evoluționismului, ateismului și al zeificării oamenilor de știință, pe canalele de istorie și cultură cu secularismul, relativismul religiei, al moralității și câte altele. Că tot veni vorba, ultima fiță în materie de diete „sănătoase”, este încrederea în salvatorii „din afara sistemului”. Așadar, turma, hrănită odată cu pășune locală (și aia rea, dar cel puțin locală), este acum hrănită cu baloturi de paie din export. De fapt nu se mai poate vorbi despre ceva pur local. Relativismul principiului biblic despre căsătorie, relativismul moralității sexuale (ce să mai vorbim de ucidere prin avort, care este deja filă de istorie), al vieții morale sunt numai o parte din paiele de peste mări și țări. Dar moșierii locali au și ei agendele lor (care sunt tot mai aliniate la agendele globale) și ne oferă „adevărurile” lor pentru a-i înscăuna. Nu uitați, nu adevărul contează în această schemă, ci ca totul să pară cât mai adevărat. De aici confuzia noastră a oamenilor; unele lucruri par a fi adevăruri și poate unele chiar sunt, însă dorința per ansamblu este ajungerea în locul domniei. Ceea ce niciun domn local sau global nu pare să știe este că ei înșiși sunt sub alt domn, mult mai puternic decât ei și care le dă impresia că ei sunt conducătorii. Biblia îl numește pe acest conducător, Satan, și acesta este cel mai abil conducător mincinos pe care lumea l-a avut, atât de abil încât conduce lumea despotic de mii de ani.

Îndemnul meu este: fiți oameni cu discernământ, analizați lucrurile, nu îngurgitați orice, nu vă lăsați entuziasmați romantic de ce apare nou (și care peste puțin timp se dovedește a fi un fals grosolan). Oamenilor cărora le lipsește acest sistem imunitar sunt cei mai susceptibili la efectul de turmă. Dar pentru a avea discernământ (care provine de la cuvântul „a cerne”) ai nevoie de un ciur, o sită pe care mulți din păcate nu o au. Iar sita care ne va ajuta să descoperim falsul de autentic este adevărul etern și neschimbabil al Scripturii. Biblia și-a dovedit autenticitatea și vrednicia ei de a ghida omul în adevăr, de aceea este de încredere. Dacă n-ai citit această carte sau doar ai frunzărit-o atunci e timpul s-o faci și să te afunzi în ea. Dacă noi oamenii vrem adevărul, iar Biblia ne oferă adevărul (sau cel puțin se pretinde a fi adevărul), cel mai normal lucru ar fi s-o citim ca se ne convingem singuri. Nu găsești pe pământul acesta o persoană mai sinceră ca Isus (ca să știi asta ai nevoie să citești evangheliile) și de aceea eu vreau să cred ceea ce El spune, fiindcă m-a convins că nu vrea nimic de la mine. N-are ce mulge de pe urma mea! El are deja tot. Și pentru că are tot are și puterea de a fi sincer în toate. El este Salvatorul din afara sistemului de care avem nevoie! El este Omul (- Dumnezeu) pe deplin drept, pe deplin sincer, pe deplin puternic, pe deplin îndurător. De cine să ne lăsăm convertiți? De ei? Hristos ne cheamă să fim convertiții Lui și să ne dăm viața pentru El. Sub nicio formă nu e o convertire ușuratică. Dar sună a convertire reală, pentru ca dacă El este Dumnezeu, așa cum a pretins, doar o convertire totală poate fi chemarea Sa pentru tine și mine.

Cornu Ștefan

Nu fi convertitul lor!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.