Articole / Postat pe

John Piper îi răspunde lui John MacArthur

În timpul conferinței sale anti-carismatice „Foc Străin” [1] de luna trecută, John MacArthur a spus că „este anormală deschiderea față de darurile spirituale spectaculoase moderne” a colegului său teolog creștin John Piper și că aceasta poate oferi din neatenție susținere unor puncte de vedere ale creștinismului, pe care el le consideră nebiblice.

La începutul acestei luni MacArthur, intrând în amănunte cu blogger-ul creștin evanghelic Tim Challies [2]despre comentariile de mai sus, a precizat că D.A. Carson, Wayne Grudem și John Piper sunt oameni pe care el îi iubește ca „împreună lucrători în lucrarea Evangheliei” dar și-a exprimat îngrijorarea că deschiderea lor față de mișcarea carismatică îi oferă greutate acesteia.
„Îngrijorarea mea majoră este că deschiderea lor față de această controversă oferă involuntar întregii mișcări o aură de credibilitate teologică pe care nu o merită”, spune MacArthur, pastor la Grace Community Church în Sun Valley, California.
MacArthur este un cesaționist care crede că darurile spirituale spectaculoase precum proorocirea, vorbirea în limbi și tălmăcirea limbilor au încetat odată cu apostolii Domnului Isus din primul secol.

În octombire slujitorul din California a folosit conferința sa „Foc Străin” pentru a vorbi deschis împotriva a ceea ce consideră că sunt puncte de vedere nebiblice ale mișcării carismatice, susținând cu tărie că membrii acestei mișcări au pus pe seama Duhului Sfânt acțiuni păcătoase.

În timp ce MacArthur și Piper subscriu amândoi unei forme de teologie reformată sau calvinistă, cel din urmă este continuaționist precum Carson și Grudem. Piper susține că Duhul Sfânt continuă și astăzi să-i împuternicească pe credincioși cu daruri spirituale.
Prin website-ul Desiring God, Piper a vorbit despre conferința „Foc Străin” a lui MacArthur și a răspuns unor întrebări legate de darurile spirituale spectaculoase, întrebări venite de la mai mulți susținători ai lucrării sale .
Tony Reike, un blogger pentru website-ul DesiringGod.org [3] al lui Piper, explică:

Piper a fost caracterizat la conferință ca fiind deschis față de daruri, dar nu pledând pentru ele sau încurajându-i pe alții să urmărească darurile în sine.„ Aceasta este o neînțelegere,” spune Piper. „Eu susțin supunerea față de 1 Corinteni 12:31, ’umblați dar după darurile mai bune’. Susțin supunerea față de 1 Corinteni 14:1 ’umblaţi şi după darurile duhovniceşti, dar mai ales să proorociţi ‘. Și susțin supunerea față de 1 Corinteni 14:39 ’râvniţi după proorocire, fără să împiedicaţi vorbirea în alte limbi’. Vreau ca cei credincioși să se supună astăzi acestor texte . ”

După cum a fost explicat în postare, Piper nu doar susține supunerea față de aceste pasaje din Noul Testament, ci urmărește el însuși acest fel de daruri spirituale, în special proorocirea, care pentru el înseamnă predicarea „sub binecuvântarea” lui Dumnezeu:
Această rugăciune pentru proorocire este o dorință de a predica sub binecuvântare, pentru a „spune lucruri potrivite Scripturilor și supuse Scripturii, care nu sunt în manuscrisul meu sau în mintea mea în timp ce merg la amvon, sau gânduri legate de acțiuni ce se vor petrece viitor, care ar veni în mintea mea și ar pătrunde într-un mod extraordinar, în așa fel încât are loc 1 Corinteni 14:24-25”.
Postarea de pe Desiring God.org îndreaptă cititorii spre două videoclipuri postate în luna ianuarie a acestui an; ele conțin interviuri ale lui Piper în care teologul răspunde la două întrebări: Ce este vorbirea în limbi? [4] și Care este darul proorocirii în Noul Legământ? [5]
Piper spune în videoclipuri că nu crede că vreodată „a vorbit în limbi cu adevărat”, dar s-a rugat ca Dumnezeu să-i dea această capacitate în supunere față de 1 Corinteni 12:31.
Deși Piper nu este de acord cu MacArthur în ceea ce privește controversa darurilor spirituale date încă și astăzi de Duhul Sfânt creștinilor, cei doi sunt de acord că există „abuzuri și excese” în mișcarea carismatică – în special în cazurile în care se dă întâietate experienței și se minimizează importanța doctrinei.
„Cred că în multe biserici carismatice este o mare eroare,” motivează Piper. „Îngrijorarea este aceasta: dacă încerci să studiezi Biblia cu intenția de a alcătui o imagine logică a doctrinei, vei înăbuși Duhul Sfânt și nu vei avea aceeași vigurozitate în inima ta, deoarece mintea și inima sunt în dezacord una cu cealaltă. Cred că aceasta este greșit și este un abuz ca experiența să se facă adversarul sau alternativa doctrinei”.
Fostul pastor al bisericii Bethlehem Baptist Church nu a omis să-și exprime îngrijorările referitoare la puterea de discernământ și abuzurile financiare prezente în mișcarea carismatică, fără să remarce din nou că aceste abuzuri nu sunt prezente doar în comunitățile creștine carismatice.
„Abuzurile doctrinare, abuzurile emoționale, abuzurile puterii de discernământ, abuzurile financiare, din cadrul mișcării carismatice, își au imaginea simetrică în bisericile non-carismatice,” spune Piper.
Piper de asemenea avertiza că a existat un pericol legat de absența emoțiilor în unele biserici non-carismatice , despre care spunea că „este probabil mai fatală decât excesele.”
A împărtășit că metoda sa de îndreptare a acestor abuzuri nu a însemnat „o tactică de luptă împotriva carismaticilor ”, ci mai degrabă „expunerea adevărului.”
„Eu pretutindeni expun un adevăr centrat în Evanghelie, care Îl înalță pe Cristos, care este saturat de Biblie și care prezintă teologia calvinistă și doresc să-l aduc înaintea oricărui carismatic pe care îl găsesc, deoarece eu cred că dacă ei îmbrățișează ansamblul biblic de doctrină care este cu adevărat acolo, toate experiențele lor vor fi aduse pe orbita corectă în jurul soarelui acestui adevăr”, spune Piper.
[1] http://www.tmstrangefire.org/
[2] http://www.challies.com/interviews/john-macarthur-answers-his-critics
[3] http://www.desiringgod.org/blog/posts/piper-addresses-strange-fire-and-charismatic-chaos
[4] http://www.desiringgod.org/blog/posts/piper-on-prophecy-and-tongues
[5] http://www.desiringgod.org/blog/posts/piper-on-prophecy-and-tongues
Vizitează DesiringGod. org pentru a citi și a asculta în întregime răspunsurile lui Piper cu privire la conferința „Foc Străin” a lui John MacArthur, teologiile lor diferite despre darurile spirituale și lupta sa împotriva „abuzurilor carismatice”:
http://www.desiringgod.org/blog/posts/piper-addresses-strange-fire-and-charismatic-chaos.
Traducere Dana-Alexandra Leucuta.

NewsNetCreștin

John Piper îi răspunde lui John MacArthur

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.