Biserică și Societate / Postat pe

Crudul adevăr despre Halloween

Crudul adevăr despre Halloween

Din păcate, nici România nu putea sta pentru mult timp departe de valul sărbătorii halloween-ului. Nu trebuie să ne mire, ci este ceva de aşteptat ca, în viitor, societatea noastră – şi bisericile în special – să se confrunte cu provocări tot mai mari şi controversate.

Văd un progres (pe nedrept numit aşa), de la an la an, în privinţa acestei sărbători. Proliferarea ei în ultimii ani a început cu nevinovaţii dovleci, a continuat cu costumaţii satanice în mediul privat şi semi-privat, iar anul acesta a devenit o chestiune publică. Se prea poate să ajungă o ”sărbătoare legală”, cu tot tacâmul aferent.

Azi am fost să-l iau pe Teo de la școală și o doamnă tocmai ieșea din clădire cu… coasa în mână. La propriu. Nu era Moartea, dar nici vie nu cred că era. Slavă Domnului că nu era „doamna lui Teo”.

În fine, nu mai vreau să descriu tot acest scenariu grotesc și sfidător față de orice norme de bun simț. Cred că mai toți știți la ce mă refer. Aș vrea, totuși, să subliniez două lucruri:

  1. Mascarada vizibilă a acestei sărbători este o reflecție a haloween-ului mult mai crud din inimile oamenilor. Lejeritatea cu care oamenii sărbătoresc moartea, sângele, strigoii, vampirii, crima, teroarea etc. nu fac decât să arate o familiaritate înspăimântătoare a lor cu toate acestea. Dacă vreți, este varianta mai soft a ceea ce este în inima lor. Câți nu se joacă cu satana, în fiecare zi? Ce înseamnă oare păcatul, dacă nu exact acest lucru? ”Biata” sărbătoare a halloween-ului nu face decât să exteriorizeze puțin din ceea ce se află în inima omului: o familiaritate cu ocultul și urâtul, o bășcălie față de lucruri cu adevărat groaznice precum moartea și forțele răului, toate poate dintr-o dorință de compensare a neputinței ființei umane în fața acestor terori ale sufletului.
  1. Dacă ne indignează halloween-ul – și e bine să fie așa – , ar fi de dorit să simțim mai des asemenea stări. Să vedem tragedia, nu doar o zi, sau câteva pe an, ci este bine să ne doară pentru calvarul halloween-ului zilnic din inima oamenilor. Tot astfel, să luăm măsuri, și avem o singură soluție: Evanghelia! Doar așa omul poate să fie eliberat de sub jugul celui rău!

Pastor, Costel Ghioancă

 

Crudul adevăr despre Halloween

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.