Articole / Postat pe

Antidot pentru râsul resemnării

Discutam, în urmă cu ceva timp, cu un străin care a vizitat ţara noastră și el îmi spunea, cu o oarecare părere de rău: „Românii mi se par foarte triști…!” Probabil că așa este. Probabil că râdem din ce în ce mai puțin cu acel râs sănătos, contagios, care aduce „vlagă în oasele noastre”. emoticons

Parcă, în ultima vreme, văd un „schimb” de  râsuri; râsul sănătos, autentic, face loc altor tipuri de râsuri: cel al amărăciunii, al resemnării, al ironiei, al lehamitei, al indignării, sau chiar al necredinței. Tipul acesta de râs este mai scurt, este „strâmb” și se asociază, de obicei, cu un oftat, un pufniri, sau cu diverse interjecții.

Cred că un râs care întrunește trăsăturile descrise mai sus este și cel al Sarei, din narațiunea cărții Geneza: Domnul a zis lui Avraam: „Pentru ce a râs Sara, zicând: „Cu adevărat, să mai pot avea copil, eu, care sunt bătrână?” Este oare ceva prea greu pentru Domnul? La anul pe vremea aceasta, Mă voi întoarce la tine, şi Sara va avea un fiu.”. Sara a tăgăduit şi a zis: „N-am râs!” Căci i-a fost frică. Dar El a zis: „Ba da, ai râs!” (Geneza 18:13-15)

Sara a râs, așa cum râdem mulți dintre noi când stăm în fața dovezilor zdrobitoare că suntem limitați și neputincioși. Dar, antidotul pentru râsul resemnării nu stă în cine suntem și ce putem face noi, ci tocmai în suveranitatea lui Dumnezeu. „Este oare ceva prea greu pentru Domnul?” Iată adevărul care alungă râsul bolnăvicios din viața noastră!

Doar pespectiva suveranității lui Dumnezeu ne poate ajuta să biruim circumstanțele vieții și să ne bucurăm de faptul că viețile noastre sunt în mâna lui Dumnezeu și că avem onoarea să trăim pentru El.

Ceea ce contează este ca El să-și împlinească planurile în viața noastră și, „nimic nu e prea greu pentru El”. Un adevăr care poate, uneori, ne face să râdem de noi înșine, dar de data aceasta cu acel râs sănătos al omului care-și caută cu disperare ochelarii și află că, de fapt, ei sunt pe nas!

Costel Ghioancă

Antidot pentru râsul resemnării

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.