Doctrinele Scripturii / Postat pe

A fost sau nu triumfală intrarea Domnului în Ierusalim?

A fost sau nu triumfală intrarea Domnului în Ierusalim?

Intrarea Domnului Isus în Ierusalim – sau sărbătoarea Floriilor, cum este cunoscută în popor – este însoţită de o întrebare interesantă: a fost, sau nu „triumfală”? Aici, se deschid două opțiuni.  images

Unii, susțin cu tărie că a fost o intrare triumfală și aduc în sprijinul afirmației faptul că Mântuitorul este primit ca un Rege, este aclamat de către popor și recunoscut ca Mesia, Cel ce vine în Numele lui Dumnezeu pentru a aduce eliberare celor oprimați. Dacă mai adăugăm și decorul, cu ramuri tăiate din copaci și hainele așezate pe drum, avem cu adevărat o imagine „triumfală”.

Alții, dimpotrivă, resping ideea că intrarea în Ierusalim a fost triumfală și aduc și ei mai multe argumente: Domnul intră smerit, călare pe un măgăruș, cei ce l-au aclamat aveau curând să-l răstignească, liderii religioși îl resping pe Isus, Domnul plânge pentru cetatea Ierusalimului care „nu a cunoscut lucrurile care puteau să-i dea pacea…”. Deci, nu e tocmai o intrare „triumfală”.

Noi credem că, într-o bună măsură, există adevăr în ambele perspective. Totuși, propunem un alt unghi din care să privim intrarea Domnului în Ierusalim – din perspectiva împlinirii planurilor lui Dumnezeu. Credem că este bine să nu judecăm totul doar de la nivelul nostru, de la „firul ierbii”, ci să încadrăm toate evenimentele biblice (și chiar viața noastră) în planul istoriei divine, revelate de Dumnezeu pentru noi, în Sfânta Scriptură.

Un punct de cotitură în Evanghelia după Luca este în capitolul 9:51, unde citim că „Isus și-a îndreptat fața hotărât să meargă la Ierusalim”. De ce? Fiindcă avea un plan, o misiune din partea Tatălui: aceea de a muri la Ierusalim pentru salvarea tuturor celor ce cred în El.

Ne vine să credem, sau nu, intrarea Domnului în Ierusalim este parte din împlinirea acestui plan hotărât al lui Dumnezeu. Atenție, un plan alcătuit încă din eternitate! Ce poate fi mai triumfător decât atât? Așadar, indiferent cum sunt văzute evenimentele de la nivelul percepției noastre, sărbătoarea Floriilor ne învață că Domnul este Suveran și împlinește tot ce a promis. El este Triumfal în toate, nu doar în intrarea în Ierusalim. Chiar și atunci când pare că este slab, El este de fapt Dumnezeu Tare! Ce face Hristos nu este „triumfal” fiindcă oamenii socotesc așa, ci datorită faptului că se face voia Domnului, Regele Universului!

A fost sau nu triumfală intrarea Domnului în Ierusalim?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.