Articole / Postat pe

Recenzie -O cetate aşezată pe stâncă

Recenzie – O cetate așezată pe stâncă (C. Ghioanca)
Îmi face o deosebită bucurie să scriu despre una din cărțile lui Philip Graham Ryken, City on an Hill. Reclaiming the Biblical Pattern for the Church in the 21st Century [O cetate așezată pe stâncă. Recuperarea modelului biblic pentru biserica din secolul 21]. Cartea a fost publicată de Moody Publishers în anul 2003 și are 209 pagini.
În această lucrare Dr. Ryken, decan la Wheaton College (SUA) abordează o temă cât se poate de actuală: ce fel de biserică ar trebui să avem în secolul XXI? Ceea ce este cu adevărat de apreciat este faptul că în tripletul Scriptură, Biserică, societateautorul are curajul să reziste tentației de a fi politically correct  șisupra-relevant și să prezinte într-o sinteză uimitoare o ecleziologie bazată pe Scriptură, atât la nivel doctrinar cât și practic.
Analizând declinul spiritual din SUA și fiind de părere – împreună cu mulți alți specialiști – că America a devenit o țară post-creștină (p. 16-20), autorul este de părere că biserica și-a pierdut menirea de a fi „o cetate așezată pe stâncă”. Și-a pierdut identitatea, valorile, teologia și practica ei.
Pe paginile lucrării sale, Dr. Ryken arată că două din principalele probleme cu care se confruntă omul postmodern suntrelativismul și narcisismul – adică scepticismul radical și individualismul radical.  În fața acestor provocări multe biserici și mulți lideri creștini au încercat să devină „relevanți”, isteți, captivanți, etc. Au redus mult timpul alocat predicării și au schimbat-o chiar și în privința mesajului. Oamenii primesc „ceea ce vor să audă” fie că este vorba de predicare, închinare sau alte slujiri bisericești. Cuvintele scrise de Pavel lui Timotei (2 Timotei 4) sunt atât de clare astăzi, în modul în care mulți înțeleg ce înseamnă biserica.
Plecând de la practicile bisericii primare  prezentate în Fapte 2:42-47, Philip Ryken concluzionează că biserica de care are nevoie societatea în secolul XXI ar trebui să întâlnească următoarele condiții:
–          Să practice predicarea expozitivă prin slujirea oamenilor dăruiți de Dumnezeu
–          Să se închine lui Dumnezeu într-un mod vrednic, prin cuvinte alese, rugăciuni dedicate și muzică de calitate
–          Să integreze pe fiecare membru al adunării în grupe de studiu biblic și în alte grupe unde pot fi împlinite nevoile individuale și unde fiecare poate sluji celuilalt
–          Să asigure grija pastorală, plină de dragoste, pentru fiecare membru din biserică
–          Să instruiască în Cuvânt și să ucenicizeze pe fiecare membru
–          Să se implice în lucrarea misionară și de evanghelizare
–          Să slujească celor din jur prin lucrări practice de milostenie și purtare de grijă
După ce prezintă aceste linii de bază, restul cărții nu face decât să le dezvolte și să le argumenteze biblic pe fiecare în parte. Sigur că la prima vedere nu pare să fie vorba despre nimic nou și „captivant”, cheia succesului  la care visează atât de mulți slujitori bisericești. Totuși, fundamentarea biblică, argumentarea convingătoare și aplicațiile cât se poate de relevante fac în așa fel încât City on a Hill să fie genul de carte pe care nu o poți lăsa din mână. Este o carte de valoare deoarece risipește panica generată de „oroarea” postmodernismului și oferă slujitorilor încredere că puterea este în Cuvântul lui Dumnezeu, că Biblia este supra-culturală, că Dumnezeu este în control și că noi toți și bisericile trebuie să fim credincioși scopurilor Sale.
Recenzie -O cetate aşezată pe stâncă

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.