Articole / Postat pe

2013 – anul prigoanei împotriva creştinilor

Anul trecut a fost marcat de o creştere alarmantă a persecuţiei religioase, marcată îndeosebi prin numeroase acte de violenţă şi crime odioase comise de islamişti.

Persecuţiile împotriva creştinilor au luat amploare în 2013, potrivit Indexului mondial al persecuţiei religioase, un clasament anual al ţărilor cel mai puternic afectate de acest fenomen, realizat de Asociaţia “Portes Ouvertes France”. În medie, circa 100 de creştini au fost ucişi în fiecare lună în 2013, arată concluziile alarmante ale acestui document publicat ieri. Într-o conferinţă de presă la Paris, directorul organizaţiei, Michel Varton, a explicat că prin “persecuţii” nu se înţeleg doar actele de violenţă, ci şi presiunile, interdicţiile sau discriminările legate de religie.

Record trist în Siria

Pentru al doilea an consecutiv, Coreea de Nord rămâne ţara unde creştinii se confruntă cu cele mai mari riscuri, iar Somalia se clasează pe locul doi, triburile şi clanurile musulmane executând “aproape orice creştin pe care îl întâlnesc”. În Asia, alte ţări unde creştinii sunt supuşi persecuţiilor sunt Afganistan, Insulele Maldive, Myanmar, Arabia Saudită, Yemen, Iran, Irak, Libia, Uzbekistan şi Qatar, potrivit clasamentului.

“În 36 din cele 50 de ţări studiate, islamismul este în mare măsură responsabil de persecuţia creştinilor”, afirmă Michel Varton, citat de AFP. Cea mai afectată regiune este Sahel, Africa subsahariană, unde o cincime din creştini trăiesc alături de o şeptime din musulmanii lumii.

În privinţa asasinatelor, a subliniat Varton, “Siria, aflată în plin război civil, deţine tristul record al numărului de creştini asasinaţi (1.213)” şi a trecut de pe locul 13 pe locul trei în clasamentul Portes Ouvertes France.

Bombe în biserică

Pakistanul a cunoscut “cel mai grav atac împotriva creştinilor de la crearea sa, în 1947″, atunci când, pe 22 septembrie 2013, un dublu atentat sinucigaş la ieşirea dintr-o biserică catolică din Peshawar a ucis 89 de creştini, potrivit asociaţiei. În Egipt s-au înregistrat “167 de acte violente de persecuţie, precum şi 492 de tentative de închidere a bisericilor sau clădirilor anexă”, mai relevă acelaşi index. În Nigeria, în cel mai recent atac lansat luni, peste 30 de creştini, femei şi copii, au murit după ce un grup de 100 de islamişti au deschis focul la întâmplare.

Asociaţie creată în 1976, Portes Ouvertes France stabileşte acest clasament din 1997, pe baza unor chestionare adresate reprezentanţilor săi, care operează în 60 de ţări.

Sursa: Evz.ro
2013 - anul prigoanei împotriva creştinilor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.