Religie și știință / Postat pe

Microorganismele și rolul lor în lumea creată

Microorganismele sunt sisteme biologice uimitoare. Într-o vreme în care omul descoperă cu ajutorul științei complexitatea cu care este înzestrat universul în general, și planeta noastră în mod special, devine tot mai evident că până și cele mai minuscule creaturi poartă în ele însemnul unei inteligențe transcendente. Toate lucrurile sunt făcute cu un scop, ele interacționează și slujesc unele cu altele și toate, împreună, Îl glorifica pe Creator.

Tot ce se poate observa in natură, copaci, oceane, munți, la câini, pisici, elefanți, fluturi, lăcuste, pești descoperă măreția lui Dumnezeu. Biblia afirmă în Geneza 2:2 că toată creația a fost făcută în șase zile. V-ați gândit vreodată că și bacteriile sunt lucrarea mâinilor lui Dumnezeu? De cele mai multe ori, când auzim cuvântul bacterii, ne gândim la bolile și efectele nocive pe care acestea le provoacă asupra organismului uman și astfel, ne este greu să credem că Dumnezeu le-a putut crea. În realitate este demonstrat faptul că majoritatea speciilor de bacterii sunt benefice pentru om, viețuitoare și mediu. Doar cu ajutorul lor viața pe pământ poate fi înfloritoare.

Bacteriile fac parte din categoria microorganismelor alături de microfungi (drojdii, mucegaiuri), microalge si protozoare.

30118126_1994486810869651_633347123_n

Lumea microorganismelor este larg răspândită în natură; este felurită, vastă și foarte diferită de restul sistemelor biologice.

Microorganismele au o importanță ce reiese din rolurile majore pe care acestea le îndeplinesc. Am să enumăr câteva dintre ele si vă las pe voi să decideți dacă se merită să strigăm într-un  cântec de lauda „Ce mare ești, ce mare ești” către Dumnezeu, creatorul acestor microorganisme.

Microorganismele trăiesc peste tot, în sol, în aer, pe alimente, în corpul plantelor, al animalelor și al omului. Se estimează că 90% din cantitatea totală de compuși ai azotului (asimilabili de către plante) este produsă de o anumită categorie de bacterii, numită bacterii fixatoare de azot atmosferic, molecular. Restul compușilor azotați provin din descărcările electrice în atmosferă și din procesul industrial care este unul poluant. Azotul este unul din cele mai importante elemente ale nutriției minerale la plante, găsindu-se în corpul acestora  în  compoziția proteinelor, clorofilelor (la nivelul lor are loc procesul de fotosinteză), în cea a acizilor nucleici (ADN; ARN), în aminoacizii solubili etc. Așadar, acest element chimic face parte din constituția materiei vegetale, având rol esențial în creșterea și dezvoltarea plantelor. Neexistența acestui grup de bacterii, prin urmare, ar conduce la lipsa plantelor, fără de care celelalte organisme, inclusiv omul, nu ar putea exista.

De asemenea, cadavrele macroorganismelor si deșeurile activităților umane ar sufoca orice forma de viața dacă microorganismele heterotrofe (ce se hrănesc cu substanțe organice produse de alte organisme) nu și-ar îndeplini rolul de descompunători. Doar prin existența bacteriilor se poate realiza descompunerea materiei organice moarte, a substanțelor greu degradabile (celuloză, lignin, chitină), dar și a celor poluante, cu efect destructiv. În lipsa acestora, pământul s-ar transforma în scurt timp într-o imensă groapă de gunoi și cu o continuă expansiune.

Unele microorganisme au rol ecologic, de producători primari, având capacitatea de fotosinteză. Acestea sunt microorganisme fotoautotrofe (cu proprietatea de sinteză a substanțelor organice din compușii anorganici, prin procesul de fotosinteză) ce trăiesc în medii acvatice de mari adâncimi (mări și oceane), unde plantele acvatice nu există sau sunt în număr redus. În absența plantelor verzi și a algelor, funcția de producător primar revine integral microorganismelor fotoautotrofe. Viața terestră nu este posibilă în lipsa fotosintezei, iar acest lucru este valabil și la nivel acvatic. Aceste microorganisme, prin urmare, stau la baza lanțurilor trofice și susțin productivitatea ecosistemelor acvatice.

Organismele microscopice nu ne ocolesc nici pe noi, astfel un om poartă pe tegument, mucoase si în cavitățile corpului un număr de aproximativ 1014 microorganisme benefice (mai ales bacterii). Acest număr depășește numărul estimat al celulelor care alcătuiesc organismul uman; vorbim de o biomasa microbiană umană imensă. Microbiota normală are rol în dezvoltarea normală a sistemului imunitar și a tractului digestiv, în special a colonului, participând la sinteza unor vitamine și la digestie. Aceasta este o barieră antiinfecțioasa împotriva microorganismelor patogene. De exemplu, dacă microbiota din colon se dezechilibrează, prin acțiunea unor medicamente, spre exemplu, acest lucru conduce la dureri/crampe intestinale, eliminarea de alimente nedigerate complet, anemie, diaree, constipație sau scădere în greutate. Vă dați seama ce ar însemna lipsa acestor bacterii?!

În mod normal, microorganismele autohtone se opun colonizării mucoasei cu microorganisme patogene. Dispariția, din anumite cauze, a microorganismelor autohtone/ benefice, conduce la apariția de zone disponibile pentru instalarea unor bacterii patogene, ce vor determina boala.  (Veronica Lazăr, Luminița Gabriela Mărunțescu, Mariana Carmen Chifiriuc, 2017:27).

La multe specii microbiene nu se cunosc structura și funcțiile, dar ceea ce știința a descoperit până acum cu privire la aceste organisme „invizibile”, sugerează că viața fără ele ar fi indispensabilă și nu ar fi de dorit. Unii cercetători afirmă totuși, că o viață sterilă ar fi posibilă, însă recunosc că aceasta ar avea o calitate extrem de scăzută și de puțină durată.

Dumnezeu în înțelepciunea Lui a făcut toate lucrurile bune. Chiar dacă bacteriile si fungii ne pot fi și dușmani, în suveranitatea lui Dumnezeu ele duc la îndeplinire doar hotărârile Lui. Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile căci ele lucrează împreuna pentru binele nostru.

Cristina Acomănoai

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIE:

Veronica Lazăr, Luminița Gabriela Mărunțescu, Mariana Carmen Chifiriuc, Microbiologie generală și Aplicată, 2017, editura Universitați din București.

Microorganismele și rolul lor în lumea creată

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.