Evanghelia: ce este ea și de ce are o relevanță infinită?

Evanghelia este un termen religios puțin cunoscut de majoritatea dintre noi. El înseamnă „veste bună” și se referă la viața, moartea și învierea lui Isus Hristos. Scopul acestora însă, este cel esențial. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său în lume ca să plătească pentru vina păcatelor noastre, arătându-ne prin aceasta Cine este El de fapt.

Miezul problemei

Noi toți am păcătuit împotriva lui Dumnezeu dezonorându-L și trăind în răzvrătire față de El: față de El, singurul pur, singurul fără răutate, singurul atotputernic, singurul de temut, singurul Creator, singurul vrednic de toată cinstea noastră. Realitatea francă pe care Biblia ne-o dezvăluie este că niciunul dintre noi nu-L iubim pe Dumnezeu, nu-L ascultăm, nu-L credem, nu ne temem de El și nu facem din El centrul vieților noastre (Romani 3:9-20). Acest fapt arată cu claritate ceva deosebit de grav cu privire la noi: că avem o repulsie față de Cine este de fapt Dumnezeu. Din acest motiv merităm cu desăvârșire pedeapsa Sa. Și partea teribilă este că Dumnezeu nu se joacă cu reputația Sa și cu gloria Sa pe care noi le-am călcat în picioare.

Suntem într-o mare înfundătură!

Problema noastră însă, este că nu avem niciun merit înaintea lui Dumnezeu și deci nu ne putem rezolva singuri problema păcatelor noastre (Galateni 2:16). Suntem într-o groapă atât de adâncă încât nu putem ieși de acolo. Iadul este destinul scris pe frunțile fiecăruia dintre noi. Dar aici intervine evanghelia, vestea cea mai bună din lume. Moartea lui Isus Hristos pe cruce ne poate izbăvi de condamnarea eternă. El a luat asupra Sa iadul și moartea noastră și le-a distrus pentru totdeauna. Nu…. altcumva nu se putea. Dar El a murit pentru păcătoși, a ispășit vina acestora și a înviat a treia zi din morți. 

De ce a făcut Dumnezeu pentru noi acest lucru este inexplicabil. De ce și-a iubit poporul așa de mult este de neînțeles. Însă în uimirea aceasta pricepem de fapt cine este El cu adevărat. Pricepem bogățiile harului Său și înălțimea fără de margini a ființei Sale. Pricepem gloria Sa. De aceea exclamăm fără rețineri și fără rușine: nu este nimeni ca Dumnezeu, nu este nimeni vrednic ca El (Apocalipsa 5:13).

Ce faci tu cu toate acestea?

Oferta lui Dumnezeu este pentru toți oameni, inclusiv pentru tine. Dacă renunți la trăirea centrată pe tine și la păcat și faci din Dumnezeu centrul vieții Sale primești iertare și fericire eterne. Nu trebuie să meriți ceva. El ne oferă gratuit totul, dacă credem în ceea ce a pretins Isus Hristos că este și dacă renunțăm la păcatele noastre. Trăirea după voia lui Dumnezeu va urma abia după acest pas. Dacă însă nu vei face asta suntem datori să te avertizăm foarte serios. Biblia ne spune că destinul tău etern va fi condamnarea și mânia lui Dumnezeu. Și „grozav lucru este să cazi în mâinile Dumnezeului celui Viu!” (Evrei 10:31). Lasă-te cucerit de măreția bunătății Sale, nu fi încăpățânat și vei primi viață eternă. Dumnezeu să te ajute! 

Dacă ești interesat să citești mai multe despre evanghelie poți accesa și: Evanghelia (partea 1); Evanghelia (partea 2)Evanghelia (partea 3); Evanghelia este mila.