Doctrinele Scripturii / Postat pe

Ce nu este ineranta Bibliei și de ce acest lucru contează?

Da, ineranta Bibliei este extrem de importantă (vezi în articolul precedent de ce), dar este de mare folos să spunem și ce nu este ineranta Bibliei. Dacă vrem să păstrăm semnificația teologiei biblice și dacă pretindem că ea are un mesaj și pentru noi astăzi trebuie să credem că întreaga Scriptură este inspirată. Dar cum rămâne atunci cu impreciziile sau afirmațiile care par a fi contradictorii pe care le găsim în Biblie. Ei bine, despre asta vom vorbi în acest articol.

Ce nu este ineranta Bibliei? Ineranța Bibliei nu înseamnă precizie științifică

Biblia face uneori afirmații aproximative (când vorbește despre cifre mai ales, locații etc.), dar asta nu înseamnă că acestea nu sunt adevărate. De asemenea în Biblie găsim în anumite părți un limbaj care nu corespunde rigorilor gramaticale actuale. Dar nici acest lucru nu o face mai puțin adevărată. Multe dintre aceste reguli nu sunt decât rigori academice recente și nu au de-a face cu veridicitatea Bibliei ca atare. Un om needucat de la țară poate avea reputația de om cinstit chiar dacă exprimarea lui nu este întotdeauna corectă gramatical. La fel este și cu Biblia.

Totodată afirmații biblice pe care le-am putea încadra în categoria „știință” nu sunt neapărat precise după cerințele științifice actuale. Și cu toate acestea nu se poate afirma că acestea sunt neadevărate. Faptul că zăpada s-ar acumula în „niște cămări ale zăpezii” (Iov 38:22), deși din punct de vedere științific nu este adevărat, în sens metaforic este. Faptul că în Psalmul 29:3 Domnul „face să bubuie tunetul” cu siguranță nu este o explicație științifică a felului cum se produce un tunet. Cu toate acestea, ceea ce psalmul spune nu este neadevărat. Procesele naturale ale producerii tunetului nu explică sursa ultimă a tunetului, care în opinia psalmistului este Dumnezeu. Aceste exemple arată că nu trebuie să tratăm textul biblic cu rigorile științei actuale. El nu a fost scris cu o asemenea intenție. Dar asta nu înseamnă că ceea ce Biblia afirmă este contrar științei sau istoriei.

Inadvertențele biblice nu sunt în mod necesar contradicții

Mulți afirmă că este imposibil de crezut că Biblia este infailibilă fiindcă este plină de așa numite „contradicții.” Însă este uimitor cât de adesea asemenea obiecții sunt prezentate de oameni care nu pot puncta cu certitudine către un pasaj biblic contradictoriu. Mulți au preluat aceste idei pentru că așa au fost învățați.

Cu toate acestea nu vrem să spunem că n-ar există pasaje care prezintă inadvertențe (spre ex. în relatările paralele celor 4 evanghelii), dar ele nu sunt nici pe departe atât de dese pe cât se pretinde. Multe din posibilele contradicții sunt analizate și rezolvate cu multă creativitate și plauzibilitate în cărți dedicate acestor probleme, ca de exemplu: New International Encyclopedia of Bible Difficulties, de Gleason L. Archer Jr. sau The Big Book of Bible Difficulties de Norman L. Geisler și Thomas Howe. Din nefericire aceste resurse nu sunt traduse în limba română, dar pentru cititorii de limbă engleză sunt disponibile.

Unele inadvertențe nu au fost explicate încă

Pe de altă parte trebuie să recunoaștem că unele explicații oferite unor pasaje par a fi forțate și nenaturale. De aceea este bine să spunem că un om poate crede în ineranța Scripturii și să admită cu sinceritate că nu știe răspunsul la unele din aceste inadvertențe. Asta nu înseamnă că nu există un răspuns, doar că noi nu avem datele necesare pentru a-l oferi. Unele descoperiri arheologice sau lexicale au condus la rezolvarea unor astfel de probleme, dar realitatea este că noi nu avem acces decât la o fracțiune din aceste informații. Dar dacă am cunoaște toate datele am putea oferi explicații corecte tuturor acestor pasaje grele.

De-a lungul istoriei adversarii Bibliei au fost rând pe rând rușinați în urma descoperirilor științifice, istorice și arheologice făcute. Pentru că acestea au confirmat veridicitatea Biblia. De aceea în final te încurajez să te bazezi pe Biblie fiindcă ai de-a face cu o carte credibilă, al cărei mesaj este adevărat și vrednic de crezare în toate privințele.

Pastor, Ștefan Cornu

Ce nu este ineranta Bibliei Ce nu este ineranta Bibliei Ce nu este ineranta Bibliei

Surse:

Wayne Grudem, Teologie  Sistematică  –  Introducere  în  doctrinele  biblice (Oradea: Făclia, 2004), 91-106.

Millard J. Erickson, Teologie Creștină, vol. 1 (Oradea: Cartea Creștină, 1998), 237–58.

R.C. Sproul, Defending the Doctrine of Inerrancy, https://www.youtube.com/watch?v=8n_cWZZzzec

D.A. Carson, What is ‘inerrancy’?, https://www.youtube.com/watch?v=i6zudFtjI4U

ineranta scripturii  ineranta scripturii  ineranta scripturii  ineranta scripturii  ineranta scripturii  ineranta scripturii  ineranta scripturii  ineranta scripturii 

Ce nu este ineranta Bibliei și de ce acest lucru contează?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.